Nieuws

Tesla schikt in zaak rond gevaarlijk afval

Tesla
© Tesla
Tesla heeft als schikking een boete van 1,5 miljoen dollar betaald aan 25 Californische districten. Die stelden dat Tesla slecht omging met gevaarlijk afval. De rechtszaak was nog maar enkele dagen geleden aangespannen.

Bovenop de boete moet Tesla van de rechter nog een externe auditeur laten langskomen die jaarlijks moet komen controleren wat er in de afvalcontainers zit en hoe de gevaarlijke stoffen verwerkt worden. En dat voor de komende vijf jaar.

“Illegaal afval gedumpt”

De districten die Tesla nog maar een paar dagen geleden voor de rechter hadden gedaagd beschuldigden het bedrijf ervan onduidelijk gelabeld afval te dumpen bij verwerkingscentra en op stortplaatsen die “geen permissie hadden om gevaarlijk afval te accepteren”, aldus de aanklacht. Op basis van de aanklacht die in het Californische district San Jaoquin ingediend werd, zou Tesla illegaal afval aan het dumpen zijn dat overbleef na het bouwen en onderhouden van zijn wagens.

De EV-bouwer kwam in 2018 al in opspraak door gevaarlijk afval. Toen hadden onderzoekers van de officier van justitie in San Francisco bewijzen gevonden van illegale activiteiten. Zo vonden ze afvalcontainers met daarin gevaarlijk afval als aerosolen, antivries, smeerolie, remreiniger, loodzuurbatterijen en verfafval. Onderzoekers van andere districten in Californië vonden gelijkaardig, onwettig gedumpt afval terug. Zo werd er bij de Tesla-fabriek in Fremont puin gevonden dat koper en verf bevatte. In 2019 trof Tesla ook al een schikking, toen met de Environmental Protection Agency. Musk en co betaalden toen een boete van 31.000 dollar en moesten beloven beter om te gaan met gevaarlijk afval.

“De schikking die we vandaag hebben getroffen moet tot een schonere omgeving leiden voor alle burgers in de staat”, zei justitie-officier Brook Jenkins. “We moeten vermijden dat hun kostbare natuurlijke bronnen besmet worden door het slecht beheren van gevaarlijk afval”, luidt het. Door een derde partij toe te laten die audits zal uitvoeren, gaat Tesla zelf akkoord met een strenger beleid. De autoriteiten zullen er naar eigen zeggen streng over blijven waken dat de constructeur zijn boekje niet meer te buiten gaat.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business