Nieuws

Uitrol Googles Find My-netwerk eindelijk in zicht

Find My Netwerk
© iStock / baranozdemir
Google werkt aan een Find My-netwerk, maar wacht op Apple voor de uitrol ervan. Apple wacht dan weer op een beslissing van de IETF.

Google werkt al lange tijd aan een Find My-netwerk zoals dat vandaag bij Apple al aangeboden wordt. Momenteel kan je verloren toestellen al terugzoeken via Find My Device, maar daar hoort een grote kanttekening bij. Het apparaat moet aangesloten zijn op internet vooraleer je het kan terugvinden. Google wil dat, Apple-gewijs, oplossen door een eigen netwerk van apparaten op te richten. Eenmaal dat op punt staat, moet je ook apparaten kunnen terugvinden wanneer die offline zijn.

Dat Find My-netwerk is anno 2024 echter nergens te vinden. Het project liep de afgelopen jaren flink wat vertraging op. Onder meer het probleem van ongewenste trackers gooit roet in het eten. Google en Apple maakten vorig jaar bekend samen aan een oplossing te werken. De bedoeling is dat gebruikers een melding krijgen wanneer ze gevolgd worden door onbekende trackers. Android-gebruikers krijgen vandaag al zo’n melding wanneer een AirTag of andere tracker hen op de hielen zit. iOS-gebruikers zien de melding voorlopig niet verschijnen.

Dat verklaart meteen waarom Google het netwerk nog niet heeft uitgerold: omwille van veiligheidsredenen wacht het daarmee tot Apple die meldingen heeft weten activeren. Dat duurt langer dan verwacht, maar is niet helemaal Apples fout.

Internet Engineering Task Force

Cupertino wil de meldingen nog niet in iOS integreren omdat nog niet helemaal duidelijk is hoe ongewenste trackers opgespoord moeten worden, zet Mishaal Rahman uiteen op X. De Detecting Unwanted Location Trackers (DULT)-specificatie die dat in goede banen moet leiden, is nog niet gecertifieerd. Apple en Google ontwikkelden de standaard samen en verwachtten dat de procedure tegen eind 2023 afgerond zou zijn.

Nu wordt duidelijk dat het mogelijk wat langer duurt. Eerder deze week liet de Internet Engineering Task Force (IETF) weten dat er feedback nodig was over de specificatie. De specificatie moet nog verschillende fasen doorlopen en kan dan ten vroegste op 16 maart gecharterd worden. Let wel: die deadline geldt alleen als er in tussentijd geen wijzigingen aan de specificatie moeten gebeuren.

Daarna zal Apple de meldingen voor ongewenste trackers nog in iOS moeten inbouwen. Ook dat zal vermoedelijk wat tijd in beslag nemen. Pas daarna zal Google het eigen Find My-netwerk kunnen uitrollen.

appleFind My Devicegoogletrackers

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen