Nieuws

“Microsoft stelde overnameplannen Activision verkeerd voor”, zegt FTC

Microsoft Xbox accessoires
© Unsplash / Kamil S.
Volgens de FTC stelde Microsoft de overnameplannen verkeerd voor. Het probleem ligt vooral bij de 2000 ontslagen van januari.

Microsoft is, sinds de overname van Activision Blizzard in oktober eindelijk rond geraakte, het tweede grootste gamingbedrijf ter wereld. In januari liet het bedrijf weten dat er zo’n 2000 jobs zouden verdwijnen. De Amerikaanse Federal Trade Commission dient nu een klacht in tegen Microsoft. De mening heerst dat de techreus de plannen na de overname “verkeerd heeft voorgesteld”.

Verticale overname

Want, zo zegt de FTC, het plan om meer dan 1900 mensen aan de deur te zetten druist in tegen de originele plannen. Microsoft zou, tijdens besprekingen over de overname, steeds volgehouden hebben dat het om een verticale acquisitie ging, waarbij het bedrijf binnenhaalt wat het zelf nog niet heeft. Bij zo’n verticale overname houden alle personeelsleden gewoonlijk hun job, maar dat lijkt hier niet het geval te zijn.

Het bedrijf verklaart de ontslagen door te wijzen op overlap tussen Microsoft enerzijds en Activision anderzijs. Een deel van de activiteiten zou gelijklopen, waardoor Microsoft uiteindelijk jobs schrapte in de Xbox- en Zenimax-teams, maar ook bij Activision. Volgens de FTC is staat dat haaks op de plannen die Microsoft naar voren schoof. Volgens de toezichthouder zou Microsoft geen ontslagen doorvoeren, en was het de bedoeling dat Activision Blizzard een onafhankelijke werking zou krijgen.

Reeds gepland

Microsoft meent dat de ontslagen al op de planning stonden. Ze zouden hoe dan ook hebben plaatsgevonden, met of zonder overname. Microsoft beschrijft in een brief hoe de ontslagen al gepland waren toen Activision nog onafhankelijk was. De ontslagen die eerder dit jaar aangekondigd werden mogen dus niet “volledig aan de overname gewijt worden”.

Welke gevolgen de FTC-klacht heeft voor de overname is moeilijk te bepalen. De FTC diende een klacht in met daarbij meteen de vraag om de overname on hold te zetten. De toezichthouder wil de zaak wat beter onderzoeken en bekijkt of er nog meer antitrustissues zijn. Afhankelijk van wat de FTC nog vindt, kan de zaak gevolgen hebben voor Microsofts gamingtak. In het ergste geval kan de toezichthouder Microsoft ertoe verplichten om de overname terug te draaien, en om de activiteiten van Activison, Blizzard en King van de hand te doen. Dat het zo ver komt is echter onwaarschijnlijk.

Uitgelicht artikel Xbox Microsoft Gaming Microsoft snoeit in gamingtak die met 8% krimpt
businessftcgamingmicrosoftxbox

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals