Nieuws

Apple steekt Windows-apps in een nieuw jasje

iPhone
© Unsplash / Opollo Photography
Apple Music, TV, Devices en iCloud krijgen een nieuwe look op Windows. De apps zijn ook beschikbaar voor Windows 10.

Goed nieuws voor iPhone-gebruikers die thuis geen Mac hebben staan: Apple werkt zijn apps voor Windows bij. Zonder er iets van te zeggen stak Apple de applicaties in een nieuw jasje, zodat ze weer één geheel vormen met die op macOS. Zo zorgt Apple ervoor dat je geen iTunes meer nodig hebt op Windows – op Mac-toestellen is die muziekapp al sinds 2019 afgeserveerd.

Windows-gebruikers kunnen de applicaties rechtstreeks uit de Microsoft Store downloaden. De apps zijn in feite al beschikbaar sinds vorig jaar, maar enkel voor gebruikers die op de meest recente Windows 11-versie (22H2) draaiden. Die vereiste valt nu weg, waardoor ook Windows 10-gebruikers de apps kunnen installeren. Toen ging het bovendien nog om een preview: apps waar nog enkele foutjes in konden zitten. Die zouden nu zo goed als weggewerkt moeten zijn aangezien het previewlabel ook vervalt.

Nieuwe Apple-apps voor Windows

Heb je een hele muziekbibliotheek in iTunes? Je hoeft niets te vrezen: bij het installeren van Apple Music en Apple TV wordt je hele bibliotheek overgezet. Muziek wordt overgezet naar de Music-app, terwijl al je films en series onderdeel van de TV-app zullen uitmaken. Beide apps zijn bovendien in staat om je lokale muziekbibliotheek af te spelen – je bent dus niet beperkt tot de muziekstreamingdienst van Apple.

Daarnaast zit ook er ook een Devices-app of ‘Apparaten’ voor Windows in het pakket. Deze app neemt de back-upfunctie, die vroeger in iTunes verwerkt zat, over. Ook wie problemen heeft met updates kan deze applicatie gebruiken om ze handmatig te installeren of om schijfruimte vrij te maken. Op Mac-toestellen bestaat deze applicatie niet. Dat komt omdat de functies in 2019 verhuisd werden naar Apples bestandsverkenner Finder.

Daarnaast vernieuwt Apple ook de iCloud-app voor Windows. De app ziet er, net zoals in de preview een jaar geleden, uit zoals een echte Windows 11-app. Hij neemt alle functies van de vorige Windows-app gewoon over, maar dan met een nieuw uiterlijk. Zo kan je lokale bestanden synchroniseren met iCloud, krijg je een browserextensie om je wachtwoorden te delen, worden je afbeeldingen, kalender, contacten en mail gesynchroniseerd. De app heeft nog steeds niet alle functies die hij op macOS heeft, maar voorziet iPhone-gebruikers met Windows-toestellen wel van de meest essentiële diensten.

Audioboeken en podcasts

iTunes verdwijnt echter niet volledig. Die applicatie blijft nodig voor wie graag naar podcast en audioboeken luistert. Op Mac biedt Apple daarvoor aparte apps, maar op Windows niet. Voor die twee toepassing zal je het verouderde iTunes nog een tijdje moeten gebruiken. Of Apple van plan is om daar iets aan te doen is niet duidelijk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business