Nieuws

Orange boekt sterke resultaten na overname VOO

Orange Belgium
© iStock
Orange boekt sterke resultaten over de tweede helft van 2023. Toch betekent dit niet dat het bedrijf het jaar met winst afsluit: die is volledig verdampt door de overname van VOO.

Waalse telecomprovider VOO maakt sinds de tweede helft van het jaar volledig deel uit van Orange. Daarmee steeg de omzet van Orange tot 1.009 miljard euro, 41,3 procent meer dan in dezelfde periode het jaar ervoor. Orange wist ook zelfstandig meer omzet te genereren: 5,9 procent, gedreven door het werven van 26.000 nieuwe klanten (netto). Over de tweede helft van het jaar komt de winst uit op 272,6 miljoen euro (EBITDA, dus voor afschrijvingen). Beide jaarhelften gecombineerd leveren een bedrijfswinst op van 451,3 miljoen euro.

Door de overname van de Waalse telecomprovider VOO blijft daar echter weinig van over. Orange nam VOO in 2023 over voor een slordige 1,8 miljard euro. Onder de streep resteert hierdoor een verlies van 2,27 miljard euro – tegenover 226,6 miljoen euro na afsluiting van 2022. Om dit verlies deels goed te maken, heeft de provider besloten geen dividend uit te keren aan aandeelhouders. In 2024 krijgen zij mogelijk wel weer een deel van de winst mee naar huis.

Uitdagende marktontwikkelingen

Voor 2024 wordt een bedrijfswinst (EBITDAaL) van tussen de 515 en 535 miljoen euro verwacht. De marktomstandigheden zullen dit boekjaar wel “uitdagend” zijn, aldus Orange-CEO Xavier Pichon. “2024 wordt een uitdagend jaar op het vlak van marktontwikkelingen, maar we blijven vol vertrouwen in ons vermogen om onze strategie uit te voeren”, vervolgt Pichon.

Met uitdagende marktomstandigheden doelt de Orange-CEO onder meer op het aantreden van DIGI in de Belgische telecommarkt. De nieuwkomer zegt telecomdiensten aan fors lagere prijzen te willen aanbieden dan de gevestigde orde. Verwacht wordt dat de joint venture met Citymesh dit jaar zijn telecomdiensten gaat aanbieden. Daartoe werkt het momenteel aan proeven voor de aanleg van glasvezel. DIGI sluit niet uit dat het ook telecomdiensten gaat aanbieden via de kabels van andere providers.

Landelijk 1 Gbps-netwerk

Intussen haalt Orange ook aan dat het de eerste telecomprovider is met een landelijk gigabitnetwerk. Hiervoor moet het nog wel deels vertrouwen op de verouderde coax-techniek. Hoewel ook Orange werkt aan de aanleg van fiber, vertrouwt het in eerste instantie nog op coax. Ook legt het fiber aan tot de straatkasten, waarna het signaal via coax tot bij de huizen komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business