Nieuws

Digi start testfase aanleg glasvezel in Brussel

Digi
© Digi Belgium
Digi Belgium is gestart met de aanleg van glasvezel in België. De nieuwe telecomprovider zegt voor de testfase 10.000 huizen in Brussel aan te sluiten.

Vorig jaar werd bekend dat Digi Belgium de glasvezelstrijd met Proximus zou aangaan. Hiervoor zou het in eerste instantie zelf glasvezel aanleggen. Bekend was dat de aanleg ergens in 2024 zou opstarten. De Tijd meldt dat de testfase inmiddels in volle gang is: de Belgische telecomprovider is dus gestart met het aansluiten van huizen.

Testfase in Brusselse gemeenten

Daarbij beperkt het zich in eerste instantie tot huizen gelegen in de Brusselse gemeenten Anderlecht en Sint-Jans-Molenbeek. Digi zegt ongeveer 10.000 huizen aan te sluiten op zijn glasvezelnetwerk.

Een verdere uitbreiding staat niet meteen gepland. Eerst wil Digi Belgium onderzoeken hoeveel de aanleg van een eigen glasvezelnetwerk kost. Ook moet uit deze eerste testfase blijken hoeveel tijd de aanleg in beslag neemt. Bij die aanleg probeert Digi zo min mogelijk te graven, aldus topman Jeroen Degadt. Dat moet het aanlegproces mogelijk versnellen en beperkt de impact op de omgeving.

Overigens wordt een uitbreiding van het netwerk niet uitgesloten. Als het eindresultaat positief is, is dat een van de mogelijkheden. De resultaten van de huidige testfase zijn mogelijk wel wat gekleurd: Digi voert zijn testen momenteel uit in zeer dichtbevolkte gebieden. Dat maakt ook dat je sneller de nodige klanten kan aansluiten. Wanneer je de grote steden verlaat, verloopt het vanzelfsprekend trager. Je moet dan immers ook bij meerdere gemeenten vergunningaanvragen indienen. De afstand tussen huizen is bovendien groter buiten de grote steden.

Samenwerking met concurrenten

Degadt meldt dat de eerste testresultaten een positief beeld schetsen. Tijd zal moeten uitwijzen of Digi België de aanleg voortzet. Een vergelijking met andere landen waar Digi actief is, wordt daarvoor ook meegenomen. Buiten België is het van oorsprong Roemeense Digi namelijk ook actief in Spanje.

De Belgische activiteiten worden overigens in samenwerking met Citymesh opgezet, die sinds eind 2023 ook eigenaar is van de Belgische telecomprovider Edpnet. Bij een voortzetting van de aanleg zegt Digi ook zeker te willen kijken naar samenwerking met andere Belgische telecomproviders.

Hoewel de provider reeds werkt aan het aansluiten van Belgische huishoudens, kunnen zij nog niet direct een Digi-abonnement afsluiten. Later dit jaar moeten er wel abonnementen beschikbaar zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business