Nieuws

Windows 11 24H2 arriveert bij Canary- en Dev-kanalen

Windows 11
© Unsplash / Sunrise King
Windows 11 24H2 wordt de volgende grote update voor Windows. De eerste testers in Canary- en Dev-kanalen zien het OS nu verschijnen.

Ondertussen werd al meerdere keren bevestigd dat gebruikers nog even moeten wachten op Windows 12. Een nieuwe versie van het besturingssysteem werd uitgesteld naar 2025. In tussentijd komt Microsoft wel met een grote update voor Windows 11: 24H2. Testers zien die benaming nu stilaan verschijnen in het Canary- en Dev-kanaal.

Steevast krijgen ontwikkelaars vroeger toegang tot nieuwe Windows-builds en -functies, zodat ze hun applicaties aan het nieuwe OS kunnen aanpassen. Zij krijgen toegang tot het zogenaamde Dev-kanaal, terwijl gewone testers zich kunnen aanmelden op het Canary-kanaal. Zij zijn dan de kanaries in de koolmijn, die moeten aangeven waar de nieuwe Windows-build niet 100% werkt.

Die gebruikers zien nu stilaan Windows 24H2 verschijnen. Het gaat nog om vrij rudimentaire versies waar mogelijk nog een en ander aan ontbreekt en die nog niet helemaal op punt staan. Dat testers en ontwikkelaars al toegang krijgen tot de nieuwste Windows 11-versie, toont aan dat de ontwikkeling ervan stilaan afgerond begint te raken.

Nieuw in 24H2

In Windows 24H2 zitten een aantal nieuwe functies, waarvan enkele nu al gekend zijn. Zo zal het ‘sudo’-commando, waarmee Linux-gebruikers administratorprivileges activeren, ook naar Windows komen. Die verandering zal het mogelijk maken om bepaalde commando’s met administratorprivileges te draaien, zonder dat dat voor het hele terminalvenster moet gelden.

Daarnaast maakt Microsoft het iets makkelijk om veel bestanden te versturen. Dat doet het bedrijf door ondersteuning voor 7-zip-archieven en tarballs toe te voegen aan de bestandsverkenner. Een archief van gecomprimeerde bestanden maken wordt daardoor, meer dan nu het geval is, een koud kunstje. Daarnaast voert de Windows-fabrikant enkele veranderingen aan het SMB-protocol door, wat het makkelijk en veiliger moet maken om bestanden te delen tussen pc’s.

Daarnaast komt er ook een uitgebreidere energiebesparingsmodus. Desondanks zal Windows 11 24H2 niet louter een uitbreiding op de huidige versie vormen, maar wordt er ook in het aanbod gesnoeid. Met de nieuwe Windows-versie verdwijnen de Tips-app en Wordpad namelijk uit het OS.

Lancering

Een precieze lanceringsdatum voor de Windows 11-update is nog niet gekend. Zoals de naam aangeeft, zal de update ergens in de tweede helft van 2024 uitgerold worden. Het is goed mogelijk dat Microsoft in tussentijd al enkele functies naar de huidige versie van Windows 11 brengt. Tot dan is het vooral uitkijken naar het einde van het jaar voor wie niet kan wachten op Windows 11 24H2.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business