Nieuws

Sony vreest dat verkoop PlayStation 5 gaat tegenvallen

PSN Playstation 5
© iStock / Girts Ragelis
Sony verwacht dat de verkoopcijfers van de PlayStation 5 voor het fiscale jaar 2023 gaan tegenallen. Nochtans gingen er tijdens de feestdagen 8,2 miljoen consoles over de toonbank.

De Japanse elektronicareus verwacht nu 21 miljoen eenheden te verkopen, vergeleken met een eerdere prognose van 25 miljoen. En dat ondanks een recordomzet in het vierde kwartaal van 2023. Tot nu toe heeft Sony dit fiscale jaar 16,4 miljoen consoles verkocht, wat het totaal op 54,8 miljoen brengt. In het fiscaal jaar 2022 waren dat nog 19,1 miljoen PS5’s. In december liet Sony nog weten dat het in drie jaar tijd (tot 9 december) 50 miljoen stuks van de PlayStation 5 aan de man had gebracht.  

De PlayStation 4 bereikte dat verkoopaantal (amper een week) sneller, maar had destijds helemaal niet te kampen met de chiptekorten en logistieke problemen tijdens de coronapandemie. 

PS5 deed omzet (niet genoeg) stijgen 

De omzet steeg in het laatste kwartaal van 2023 met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarin heeft ook de betere verkoop van third-partytitels een rol gespeeld. Echter, het operationeel inkomen daalde aanzienlijk (26 procent), als gevolg van een daling in de verkoop van first-partytitels en verliezen op hardware als gevolg van promoties. Met andere woorden: de verkoop van PS5 voldoet dan toch niet aan de verwachtingen van Sony. 

Nochtans was de verkoop in alle drie de kwartalen van het huidige fiscale jaar hoger dan een jaar voordien. Die trend zou zich dit jaar niet doorzetten, aangezien de Japanners voor Q4 2023 (februari tot april) een verkoopcijfer van ‘maar’ 4,6 miljoen voorspellen, tegenover 6,3 miljoen in Q4 2022. Wat nieuwe first-partygames betreft, merkte Sony op dat Marvel’s Spider-Man 2 sinds de release in oktober 2023 10 miljoen keer verkocht werd (per 4 februari). 

Bijna alle andere afdelingen van Sony zagen de omzet stijgen, waaronder de divisie Imaging & Sensor Solutions (Sony maakt sensoren voor iPhones en vele andere apparaten), samen met Pictures en Music. Dit resulteerde in een record van 3,75 biljoen yen voor Q3 ($24,9 miljard), vergeleken met 3,08 biljoen yen het jaar ervoor ($20,5 miljard).

Uitgelicht artikel PlayStation 5 Sony haalt mijlpaal: 50 miljoen PS5-consoles verkocht
businessontspanningplaystation 5sony

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen