Nieuws

X verkocht blauwe vinkjes aan leiders terreurorganisaties

Elon Musk
© Elon Musk
De terreurgroep Hezbollah en andere, door het Westen gesanctioneerde groeperingen, konden bij Elon Musk een blauw vinkje kopen op X. Dat blijkt na onderzoek van een waakhondgroep.

Het Tech Transparency Project (TTP), een non-profitorganisatie die kritisch staat tegenover grote techbedrijven, meldt in een rapport dat “de accounts geïdentificeerd door TTP er twee omvatten die blijkbaar toebehoren aan de hoogste leiders van Hezbollah, gevestigd in Libanon, en anderen die gebruikt worden door Iraanse en Russische staatsmedia”, zei het rapport. “Het feit dat X gebruikers vereist om een maandelijkse of jaarlijkse vergoeding te betalen voor premium service suggereert dat X financiële transacties aangaat met deze accounts, een mogelijke schending van de Amerikaanse sancties”, luidt het in het rapport. Ars Technica bracht het verhaal als eerste naar buiten. 

Blauwe vinkjes te koop 

Nadat Musk Twitter had gekocht voor $44 miljard, begon hij gebruikers te laten betalen voor vinkjes die oorspronkelijk bedoeld waren om te verifiëren dat een account authentiek was. Sommige van die accounts waren al geverifieerd voordat Musk Twitter kocht, maar verificatie was destijds een gratis service. Musks besluit om te betalen voor vinkjes betekent dat X “een premium, betaalde dienst levert aan gesanctioneerde entiteiten”, wat “nieuwe juridische kwesties” kan oproepen, aldus het TPP. Het is mogelijk voor Amerikaanse bedrijven om een vergunning van de overheid te krijgen om bepaalde transacties uit te voeren met gesanctioneerde entiteiten, maar het lijkt er niet op dat X zo’n vergunning heeft.

In totaal zei het TPP dat het 28 “geverifieerde” accounts heeft gevonden die zijn gekoppeld aan gesanctioneerde personen of entiteiten. Die omvatten individuen en groepen die zijn vermeld door het Office of Foreign Assets Control (OFAC) van het Amerikaanse ministerie van Financiën als ‘Speciaal Aangewezen Personen’.

X reageert en verwijdert vinkjes

Een account met het handle @SH_NasrallahEng lijkt gekoppeld te zijn aan Hezbollah-leider Hassan Nasrallah, aldus het TTP-rapport. Het account kreeg een vinkje, maar het is intussen verwijderd. “Het account, met 93.600 volgers, plaatst Engelse Hezbollah-berichten en memes die Israël en de VS belasteren. Het is gemaakt in oktober 2021 en geverifieerd in november 2023, dezelfde maand waarin Nasrallah verdere escalatie van de oorlog van Israël met Hamas dreigde”, aldus het rapport.

Het socialmediaplatform reageerde intussen als volgt: “X heeft een robuuste en veilige aanpak voor onze verdienmodelfuncties, in overeenstemming met wettelijke verplichtingen, samen met onafhankelijke screening door onze betalingsproviders. Verschillende van de accounts die zijn vermeld in het Tech Transparency Report staan niet direct vermeld op sanctielijsten, terwijl sommige anderen zichtbare accountvinkjes kunnen hebben, zonder dat ze enige diensten hebben ontvangen die onderhevig zouden zijn aan sancties. Onze teams hebben het rapport bekeken en zullen indien nodig actie ondernemen. We doen onze uiterste best om ervoor te zorgen dat we een veilig platform hebben, dat voldoet aan alle wetgeving.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business