Nieuws

Bug in Microsoft Edge verholpen die Chrome-data stal

FLoC Microsoft Edge
© Microsoft
Microsoft heeft een probleem opgelost waarbij Microsoft Edge zijn boekje te buiten ging door automatisch en zonder toestemming browsedata en tabbladen te importeren uit Google Chrome.

Gebruikers stelden vast dat Microsoft Edge plots data uit hun Chrome-browser bevatte, nadat ze hun pc opnieuw opstartten voor een Windows-update. Microsoft wilde toen dat nieuws bekend raakte niet meteen reageren, maar heeft nu wel stilletjes een update uitgebracht die het euvel lijkt te verhelpen.

Microsoft formuleert het zo: “Edge heeft een functie die bij elke start de optie biedt om browsergegevens te importeren vanuit andere browsers, met toestemming van de gebruiker. De status van deze functie werd mogelijk niet gesynchroniseerd en niet correct weergegeven over meerdere apparaten. Dit is opgelost”, klinkt het.

Microsoft Edge opdringen

The Verge vermoedt dat Microsoft misschien wel te kwader trouw de import van gegevens toeliet. Het is in het verleden ook wel meermaals gebleken dat Microsoft zijn Edge-browser maar al te graag pusht. Zo zorgen de maandelijkse Windows-updates er meestal voor dat Edge weer vastgepind staat op het bureaublad of de taakbalk, zonder dat de gebruiker daarom gevraagd heeft. En bepaalde polls of prompts lijken je er in Edge wel eens van te willen weerhouden om Chrome te downloaden. Windows kan de standaardbrowser ook wel eens negeren als je op een link vanuit het Windows-widgets-paneel of zoekresultaten klikt. Microsoft begon vorig jaar ook Outlook en Teams te dwingen links in Edge te openen, tot ergernis van IT-beheerders.

Mozilla, het bedrijf achter Firefox, heeft onlangs een onderzoek laten uitvoeren “om de tactieken van Microsoft en de impact op consumenten te onderzoeken.” Researchers bekijken het gebruik van schadelijke ontwerptactieken door Microsoft, die in strijd zijn met de eigen ontwerprichtlijnen van het bedrijf en die gezonde concurrentie van andere browsers kunnen ondermijnen.

Digital Markets Act

Sommige van deze tactieken zullen worden aangepakt met de Digital Markets Act (DMA) in de EU-landen. Deze veranderingen zullen Windows 11-gebruikers toestaan Edge te verwijderen en zoekproviders zoals Google om de hoofdinterface van Windows Search uit te breiden met hun eigen aangepaste webzoekopdrachten.

Hoewel de DMA-regels van toepassing zijn op Windows, hoeft Microsoft geen wijzigingen aan te brengen in Edge, Bing of Microsoft Advertising, omdat ze zijn vrijgesteld van de DMA-regels.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business