Nieuws

X-personeel voorkwam privacyboete door Elon Musk te negeren

X
© iStock / Kenneth Cheung
Werknemers van X hebben een boete vermeden voor het overtreden van een decreet over privacy en veiligheid. Daarvoor moesten we wel instructies van Elon Musk negeren. Dat zegt de Federal Trade Commission (FTC) in de VS.

FTC-voorzitter Lina Khan heeft woensdag een open brief gepubliceerd. Die richtte ze aan Jim Jordan, voorzitter rechterlijke macht in het Huis van Afgevaardigden. Khan lichtte daarin de conclusie toe van het onderzoek dat de FTC had opgestart na de overname van Twitter/X door Elon Musk in 2022. Sinds 2011 had de FTC een overeenkomst met het socialmediabedrijf over het hanteren van een bevattelijk programma voor privacy en de beveiliging van informatie. Concreet zouden gebruikersgegevens te allen tijde beschermd moeten zijn en zou het personeel van Twitter/X geen toegang mogen hebben.

Vlak na de overname van Twitter/X zou Musk zijn personeel wel bevolen hebben om externe schrijvers toegang te geven tot interne documenten en systemen. Eén schrijver in kwestie had volgens Musk “volledig toegang moeten krijgen tot alles op Twitter, zonder limieten”, schreef The Washington Post

Personeel negeerde Musk 

Musks instructie deed de wenkbrauwen fronsen bij de FTC, maar ook bij het personeel van Twitter/X. De externe schrijvers toegang verlenen, zou immers betekenen dat ze persoonlijke informatie van gebruikers zouden kunnen inkijken, zoals privéberichten, volledige namen en telefoonnummers. Daarop besloten de personeelsleden in kwestie om de instructie van hun toenmalige CEO te negeren.

“Twitter-personeel dat gespecialiseerd was in het beveiligen van informatie kwam tussenbeide en ondernam stappen om de risico’s in te perken”, schreef Khan. “Uiteindelijk kregen de externen geen directe toegang tot de systemen van Twitter, maar werkten ze met tussenpersonen die de inhoud voor hen toevoegden. Het was uiteindelijk gepast dat het personeel de vraag van zijn CEO genegeerd heeft”, aldus de FTC-voorzitter.

Als het personeel niet tussenbeide zou zijn gekomen, had het socialmediabedrijf zich wellicht aan een nieuwe grote boete mogen verwachten. In mei van 2022 liep Twitter/X al tegen een boete van 150 miljoen euro aan, ook na een schending van de overeenkomst met de FTC.

Tot slot erkent Khan nog dat Twitter/X na massale ontslagen over onvoldoende personeel beschikte om te waken over content en privacy. Maar liefst 80 procent van het personeel werd ontslagen in de eerste vijf maanden na de overname door Musk. X heeft in juli van 2023 al een motie ingediend om niet meer gecontroleerd te moeten worden door de FTC, maar kreeg (gelukkig maar) nul op het rekest. 

Uitgelicht artikel Elon Musk Elon Musk gedagvaard in zaak rond overname Twitter

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business