Nieuws

Europese Commissie: “onderzeese datakabels moeten beter beveiligd worden”

onderzeese datakabels
© iStock / imaginima
De EU vindt dat onderzeese datakabels beter beheerd en beveiligd moet worden en stelt daar enkele aanbevelingen voor op.

De Europese Commissie heeft aanbevelingen gedaan om de veiligheid van onderzeese datakabels te verbeteren. Ze stelt voor dat private financiering projecten ondersteunt om de capaciteit uit te breiden, met hulp van overheden waar nodig. Lidstaten worden aangemoedigd om regelmatig stresstesten uit te voeren en informatie te delen.

De onderzeese kabelinfrastructuur is kwetsbaar voor sabotage en manipulatie, en de oorlog van Rusland tegen Oekraïne heeft het bewustzijn over de veiligheid vergroot. De Commissie wil dat de EU-leden ervoor zorgen dat de infrastructuur adequaat wordt beheerd en gecontroleerd. Lidstaten moeten risicobeoordelingen uitvoeren over de cyberveiligheid en de fysieke veiligheid van de onderzeese kabels. De Commissie wil dat de aanvragen met betrekking tot de onderzeese kabelinfrastructuur snel worden afgehandeld en streeft ernaar een ontwerplijst op te stellen van strategische projecten – kabelprojecten van Europees belang (CPEI’s). Deze kunnen in aanmerking komen voor steun via EU-programma’s en aangevuld worden met nationale fondsen.

De Commissie meent dat de CPEI’s moeten worden gefinancierd door private financiering, die waar nodig en gepast kan worden ondersteund door EU-programma’s. De lidstaten worden aangemoedigd om, waar nodig en gepast, bij te dragen aan de financiering van de CPEI’s. De aanbevelingen worden toegejuicht door een bedrijf dat betrokken is bij de onderzeese kabelindustrie, EXA Infrastructure. Operationeel directeur Ciaran Delaney zei: “Onderzeese kabels zijn als de hoofdslagaders van het internet, die gegevens over de hele wereld vervoeren, dus het is logisch dat de EU-Commissie op zoek gaat naar manieren om deze vitale stukken infrastructuur te beveiligen.” Delaney verwelkomt verder elke wetgevende ondersteuning om het upgraden en beveiligen van de netwerkinfrastructuur gemakkelijker te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business