Nieuws

Microsoft Copilot kan nu je Google Assistant vervangen

Copilot Pro
© Microsoft
Microsofts Copilot-chatbot kan nu ingesteld worden als de standaard digitale assistent op Android. De Google Assistant krijgt daarmee wat serieuze AI-tegenwicht.

Google Assistant is sinds jaar en dag de standaard digitale assistent op Android. Via het “Hey Google”-hotword kan je de digitale butler oproepen; ook als je smartphone in stand-by staat. In principe kan je zelf de assistent op je telefoon bepalen. Je kan dus ook gerust een andere dienst selecteren die je vragen afhandelt. Microsoft speelt daar nu op in met Copilot. Die AI-chatbot kan voortaan ingesteld worden als standaard spraakassistent op Android.

Microsoft loopt daarmee voor op concurrent OpenAI. Ook dat bedrijf werkt aan zijn eigen assistent – de eerste aanwijzingen hiervoor werden in januari ontdekt. Sindsdien bleef het echter stil. Buiten de introductie van een handige ChatGPT-tegel voor de snelle instellingen, introduceerde het geen extra functies voor Android. Zelfs als OpenAI nog geen eigen assistent lanceerde geniet je met Copilot wel van de technieken van dat bedrijf. Microsofts chatbot, en daarmee ook assistent, werkt immers met de GPT-taalmodellen, inclusief GPT-4 en GPT-4 Turbo. Wel deed Microsoft nog enkele aanpassingen: zo kan Copilot ook via Bing op het web zoeken, ook in de gratis versie.

Bètaversie Microsoft Copilot

Voorlopig is de mogelijkheid om Copilot als digitale assistent in te stellen enkel beschikbaar in bèta’s. Android-expert Mishaal Rahman meldt dat de assistent beschikbaar is met versie 27.9.420225014 en hoger.

Gebruikers met de juiste bètaversie kunnen Copilot via het instellingen-menu instellen als standaard assistent. Om de chatbot te activeren hoef je vervolgens enkel de powerknop lang in te drukken. Het is ook mogelijk om Copilot boven te halen door vanuit de hoeken diagonaal het scherm in te vegen.

Voorlopig is de assistent nog vrij beperkt, aldus Rahman. Zo begint Copilot niet meteen te luisteren naar je vragen. Ook kan de assistent nog geen content van het scherm lezen, zoals Googles Assistant dat wel kan. Dat is overigens niet exclusief aan Assistant: Android heeft een API waarmee butlers je scherm kunnen aflezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business