Nieuws

ChromeOS krijgt ‘App Mall’: winkelcentrum voor apps

chromebooks
© iStock / Savusia Konstantin
Op ChromeOS kan je van heel wat bronnen applicaties installeren, maar ze staan nergens verzameld. De App Mall brengt ze binnenkort wel samen.

Op een Chromebook kan je heel wat apps installeren, of ze nu gemaakt werden voor webbrowsers, Android of Linux. Het enige probleem: vaak vinden gebruikers hun weg tot die apps niet. Een nieuw soort appwinkel zou dat ontdekkingsproces moeten vergemakkelijken. Google zal voor ChromeOS-toestellen zo’n nieuwe winkel openen: de App Mall of het app-winkelcentrum.

Dat nieuwe winkelcentrum zal ervoor moeten zorgen dat de ervaring op ChromeOS gestroomlijnder wordt. In plaats van apps op het internet te gaan zoeken, zal je ze binnenkort op een centrale locatie kunnen terugvinden. Het platform zou zowel webapplicaties als Android-apps gaan aanbieden. Met andere woorden: Linux-toepassingen zal je zelf moeten blijven installeren. Daarnaast zouden er in het ChromeOS-winkelcentrum ook games te vinden zijn.

De appwinkel zal te vinden zijn via het internet. In de chrome://flags-pagina van de Google-browser valt daar nu al bewijs van terug te zien: een ‘flag’ of optie voor de App Mall werd daar onlangs nog toegvoegd. Die instelling ontgrendelt “een app om andere apps te ontdekken en installeren”. Momenteel lijkt het alsof het app-winkelcentrum onder ‘discover.apps.chrome’ zal zitten. Op die pagina valt wel nog geen leven te bespeuren. Wie ze nu bezoekt, wordt onthaald met een 404-error die aangeeft dat de pagina niet bestaat.

Openingsdatum

Wanneer het winkelcentrum precies de deuren opent is nog niet bekend. De wijzigingen in Chrome voor ChromeOS doen echter vermoeden dat gebruikers zichzelf vroegtijdig toegang kunnen verschaffen. Dat zou kunnen via chrome://flags, door daar de juiste instelling aan te vinken. Op een later moment wordt de App Mall automatisch ingeschakeld voor alle ChromeOS-gebruikers.

De bedoeling is uiteindelijk om de gebruikservaring van ChromeOS tot nieuwe hoogten te tillen. Om daarbij te helpen, maakt Google het meteen mogelijk om feedback achter te laten. Op die manier moet de App Mall voor alle gebruikers een aangename ervaring worden. Wanneer dat allemaal moet gebeuren is onduidelijk, al tonen de veranderingen in Google Chrome dat het er vroeg of laat zit aan te komen.

Uitgelicht artikel Kwetsbaarheid Wifi Android Ernstige wifi-kwetsbaarheid ontdekt in Android en ChromeOS

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business