Nieuws

150 dollar per vertraagde iPhone: Apple schikt in Canadese zaak

Batterygate
© iStock
In 2017 kreeg Apple heel wat kritiek omdat het iPhones trager maakte. Die beslissing komt het bedrijf nu duur te staan.

Het jaar is 2017 en Apple krijgt heel wat kritiek: om nieuwe iPhones beter te doen verkopen, zou het merk de oude toestellen trager maken. In de nasleep van die kritiek werden heel wat rechtszaken opgestart, waaronder in Canada.

Daar is de uitkomst van een class action– of gezamenlijke vordering nu bekend. De rechtszaak werd opgestart door Canadezen die misnoegd waren over het beleid van Apple en de communicatie errond. De iPhone-fabrikant meende namelijk dat de ingreep, waardoor oude iPhones trager werden, nodig was. Daarvoor keek de fabrikant naar de batterij van het toestel: als die wat verouderd is, is die minder goed in staat om piekvermogen te leveren. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat je iPhone te pas en te pas uitvalt. De oplossing van Apple? Het piekvermogen van de oude iPhones beperken.

Daardoor wordt de iPhone daadwerkelijk trager: er is namelijk minder energie om in rekenkracht om te zetten. Apple houdt tot vandaag de dag vol dat het niets verkeerds deed. Het bedrijf voerde de snelheidsbeperking in om de gebruikservaring van de toestellen op en top te houden. Gelijk of niet: Apple kiest ervoor om te schikken in deze zaak, zodat het geen gerechtskosten moet betalen.

In totaal betaalt zo’n 14,4 miljoen Canadese dollar aan gedupeerden. Omgerekend komt dat neer op 9,77 miljoen euro. Canadezen die in 2017 een iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus of een iPhone SE hadden, kunnen aanspraak maken op een deel van de schikking. Zij krijgen dan tussen de 17,5 dollar (11,88 euro) en 150 dollar (101,8 euro). Daarvoor dienen ze een formulier in te vullen en dat op tijd terug te sturen.

Het is niet de eerste keer dat de zaak Apple geld kost. Sinds dit jaar betaalt het bedrijf klanten in de VS uit voor dezelfde klacht. Het gaan dan om een zaak die in 2020 afgerond werd. Het ziet er dus naar uit dat de Canadezen hun geld morgen nog niet op de rekening hebben staan.

Uitgelicht artikel iPhone 15 Batterijen iPhone 15 gaan veel langer mee dan gedacht

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business