Nieuws

Google pakt slechte zoekresultaten aan met nieuw zoekbeleid

Google zoekresultaten
© iStock / bigtunaonline
Google merkt dat de kwaliteit van zoekresultaten minder wordt. Om dat te verhelpen maakt het een aantal aanpassingen aan de algoritmes.

Iets opzoeken op het internet, dat heet ‘googelen’. De zoekmachine van Google is zo populair dat er in meerdere talen een werkwoord rond gevormd werd. De laatste tijd heeft de zoektool wel met problemen te kampen. De zoekresultaten zijn niet zo goed als ze ooit waren, waardoor je niet altijd vindt wat je wil. Een update aan het algoritme moet komaf maken met die slechte zoekresultaten.

SEO en AI

De wijziging heeft iets, maar niet alles, te maken met AI. AI-tools maken het makkelijker om teksten samen te stellen en deze online te zetten. Wie er een beetje kaas van heeft gegeten, vraagt aan het AI-systeem meteen om een SEO-optimalisatie uit te voeren. Die afkorting staat voor ‘Search Engine Optimalization’ en omvat een heleboel trucjes die websites kunnen toepassen zodat ze beter ranken in Google. De zoekmachine bekijkt namelijk welke pagina’s het beste antwoorden kunnen geven en plaatst die steevast hoger in de lijst met zoekresultaten.

Uitgelicht artikel TikTok Gen Z gebruikt TikTok als zoekmachine, niet Google

Met SEO valt Google om de tuin te leiden, waardoor nonsens en AI-generaties hoge plekken krijgen in de zoekresultaten. Dit is tegen de zin van Google én gebruikers, die de kwaliteit van de zoektool daardoor zien afnemen. Denk daarbij vooral aan websites die doen alsof ze het antwoord op een vraag hebben, maar eigenlijk vooral rond de pot draaien. Die websites proberen bezoekers te lokken met nietszeggende content, in de hoop zo te verdienen op advertentieweergaven. Wanneer Google detecteert dat een website zo’n content bevat, zal die lager in de zoekresultaten terecht komen.

Spam

Daarnaast treedt Google ook op tegen websites die hun ranking op andere manieren proberen beïnvloeden. Heb je een webpagina waarnaar andere pagina’s vaak verwijzen? Afhankelijk van hoe betrouwbaar Google die verwijzingen vindt, kan ook dit de zoekpositie doen stijgen. Google zal echter strenger optreden tegen die verwijzingen. Content die niet veel bijdraagt maar vooral dient om links te vergaren wordt voortaan gemarkeerd als spam.

Ook vervallen domeinnamen worden vaak voor rankingdoeleinden gebruikt. Ook daar steekt Google een stokje voor. Wie een vervallen domeinnaam koopt met de bedoeling om content op een andere website te ‘boosten’, zal daar geen resultaten meer van terugzien. De domeinnamen worden in dat geval namelijk gemarkeerd als spam.

2 maanden

Google laat nu al weten dat het nieuwe zoekbeleid er komt, maar geeft websitebeheerders nog twee maanden om hun zaken op orde te stellen. Op die manier kunnen ze zich op de wijziging voorbereiden en ervoor zorgen dat hun webpagina’s hoog blijven ranken in Google.

Uitgelicht artikel Gemini app Google OpenAI werkt aan eigen zoekmachine als concurrent voor Google

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business