BYD Seagull wordt nóg goedkoper: kost nog slechts €9.000

BYD Seagull
© BYD
De Chinese automaker BYD introduceerde vorig jaar mogelijk de goedkoopste elektrische auto ooit, de Seagull, met een prijskaartje van 10.400 euro. BYD heeft die prijs nu alweer verlaagd.

Elektrische auto’s van merken als Tesla en Volkswagen kosten veelal tienduizenden euro’s. Hoewel Tesla de prijzen continu verlaagt, kan het merk nog steeds niet meedoen aan de prijzenoorlog die Chinese EV-merken ontketenen. Het Chinese Build Your Dreams (BYD) heeft de markt flink opgeschud. Met de Seagull wist BYD vorig jaar vriend en vijand te verrassen: de EV kostte omgerekend 10.400 euro. Ditmaal wordt de adviesprijs verlaagd naar nog geen 9.000 euro, met de introductie van de “Honor Edition”.

Voor die 9.000 euro krijg je de BYD Seagull met het kleinste accupakket, van 30 kWh. Volgens BYD is de capaciteit goed voor een bereik van 305 kilometer. Wie iets meer kilometers wil afleggen, kan kiezen voor een groter 38,88kWh-accupakket, met een theoretisch bereik van 405 kilometer. De prijzen voor die versie beginnen bij 11.000 euro.

In hoeverre dat bereik ook in de praktijk gehaald kan worden, moet nog blijken. Vast staat dat BYD het bereik liet nameten door de Chinese autoriteiten. Mocht de EV ooit naar Europa komen, dan moet er ook een WLTP-bereik worden vastgesteld. Die norm is iets strenger dan de Chinese testen.

30 tot 80% in 30 minuten

BYD claimt bij de onthulling van de Seagull dat de EV “snelladen” kan. Over exacte laadsnelheden doet het Chinese merk geen uitspraken. Wel laat het weten dat de accu’s “binnen 30 minuten van 30 tot 80%” kunnen opladen.

Seagull naar Europa

Buiten de lagere prijs is de BYD Seagull nauwelijks gewijzigd. De EV is nog altijd gebaseerd op het e-Platform 3.0, heeft een wielbasis van 2,5 meter en een totale lengte van 3,78 meter. Verder is de EV voorzien van een 78 pk sterke elektromotor, een 12,8 inch groot infotainmentscherm en een 5-inch-instrumentarium.

Over een Nederlandse introductie van de Seagull wordt voorlopig niet gesproken. BYD is weliswaar ook in Nederland actief, maar verkoopt hier voorlopig enkel EV’s zoals de Atto 3, Han en Tang. Mocht BYD de Seagull ooit naar Europa brengen, dan gebeurt dat mogelijk wel onder een andere naam. BYD bracht de eerste generatie Seagull bijvoorbeeld in Zuid-Amerika op de markt als de Dolphin Mini. Daar kost de EV overigens een stuk meer dan in China, met een vanafprijs van omgerekend € 18.000.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business