Nieuws

BYD Seagull is de goedkoopste elektrische auto ooit

BYD Seagull
© BYD
Chinese autofabrikant BYD heeft deze week de goedkoopste elektrische auto ooit geïntroduceerd: de BYD Seagull kost omgerekend 10.400 euro.

BYD was in de jaren ‘90 één van de eerste fabrikanten van herlaadbare batterijen. Pas veel later, in 2003, begon de Chinese fabrikant aan zijn reis in de vervoersbranche. Daarbij stond het in 2008 aan de wieg van ‘s werelds eerste plug-in hybride – de BYD F3. Inmiddels is het Chinese merk enkel nog actief met (volledig) elektrische auto’s en bussen. De elektrische Seagull maakt daar deel van uit en is het goedkoopste model dat de Chinese fabrikant ooit op de markt bracht.

Qua formaat mag de Seagull gezien worden als de tegenhanger van menig a-segment auto. Wel is het een forse a-segmenter, met een wielbasis van 2,5 meter. In totaal is de wagen 3,78 meter lang en 1,715 meter breed. Voor de basis maakt BYD gebruik van zijn e-Platform 3.0. Dit platform kennen we onder meer uit de ATTO 3 die het merk verleden jaar introduceerde en is ontwikkeld met EV’s in het achterhoofd. Batterijen vormen zodoende ook de basis van de elektrische wagen.

BYD Seagull zijkant

Designtechnisch biedt de Seagull meer dan je zou verwachten van een instapauto. Zo biedt de BYD standaard een ‘zwevend dak’ en valt ook meteen het ontwerp van de velgen op. Vooraan vinden we dan nog de kenmerkende gril met uitstaande vouwen aan de onderzijde. Op sommige BYD-modellen bieden die plaats aan de dagrijverlichting, maar op de Seagull is dat ingebakken in de koplamp-units.

Twee batterijpakketten

Het genoemde e-Platform 3.0 biedt op de Seagull plaats aan een 30 of 38 kWh batterijpakket. Dat moet voldoende zijn voor een rijbereik van respectievelijk 305 en 405 kilometer. Daar moeten we wel een aantekening bij maken: die autonomie werd berekend aan de hand van Chinese testen. De Europese testmethode (WLTP) is strenger en geeft vaak een lager, meer realistisch bereik.

Uitgelicht artikel Xiaomi Xiaomi neemt elektrische auto in productie

Onafhankelijk van de gekozen accu is er één elektromotor aanwezig op de vooras die goed is voor een vermogen van 75 pk. Ook is er in het standaard een 12,8-inch infotainmentscherm aanwezig in het interieur, evenals een 5-inch instrumentarium. Onderdeel van de standaarduitrusting is verder ABS, Airbags en EBD.

Seagull naar België

BYD, kort voor Build Your Dreams, is inmiddels ook in België actief. Of en wanneer de Seagull onze kant uitkomt, is niet geweten. Dat is overigens wel goed mogelijk: andere modellen die het merk in zijn Ocean-serie heeft aangekondigd, de Dolphin en Seal, komen vanaf de zomer naar België. Welke prijs de Seagull meekrijgt is dan nog de vraag. Omgerekend kost de wagen in China 10.400 euro.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business