Nieuws

OpenAI noemt rechtszaak die Elon Musk aanspande onzin

OpenAI
© OpenAI
De rechtszaak die Elon Musk heeft aangespannen tegen OpenAI is nergens op gebaseerd, zegt het AI-bedrijf. Musk vindt dat OpenAI zijn status als non-profit geschonden heeft.

“Er is geen oprichtingsovereenkomst en al helemaal geen overeenkomst met Musk”, zegt beklaagde OpenAI in een rechtszaak die Elon Musk heeft aangespannen. Volgens de Tesla-baas had het AI-bedrijf beloofd om nooit winst te genereren en zijn artificiële intelligentie publiek toegankelijk te maken. Die stellingen zijn volgens OpenAI gebaseerd op “vage, vaak onsamenhangende beweringen”. De AI-ontwikkelaar noemt de vermeende oprichtingsovereenkomst “fictie die Musk verzonnen heeft om aanspraak te maken op de groei van een onderneming die hij in eerste instantie steunde, dan weer achterliet, om ze daarna te zien slagen zonder hem.” Dat schrijft Bloomberg.

Meer zelfs, volgens OpenAI zijn er bewijzen dat Elon Musk erachter stond om de AI-ontwikkelaar te laten evolueren naar een winstmakende bedrijfsvorm, met hemzelf als CEO. Nog volgens OpenAI heeft Musk het project verlaten nadat zijn ideeën niet gevolgd werden. Verder zou Musk ook akkoord gegaan zijn met de suggestie om OpenAI aan Tesla te koppelen, zodat de EV-bouwer voor de financiering kon zorgen. Uiteindelijk kwamen beide partijen niet tot een overeenkomst en stopte Musk de samenwerking. “Gezien de opmerkelijke, technologische vooruitgang die OpenAI geboekt heeft, wil Musk dat succes nu voor zichzelf”, zegt OpenAI in zijn verdediging. “Hij wil enkel zijn eigen commerciële belangen behartigen”, luidt het.

Musk en xAI

Musk introduceerde vorig jaar zijn eigen artificiële intelligentie, xAI. “Om de ware aard van het universum te ontdekken”, klonk het best ambitieus. Enkele dagen nadat OpenAI liet weten dat Musk volgens hen wist dat het AI-bedrijf zijn technologie nooit open source wilde maken, kondigde Musk aan dat hij dat wel zou doen voor zijn eigen xAI, meerbepaald de chatbot Grok. Zo kan xAI in elk geval profiteren van feedback uit de ontwikkelaarscommunity om zijn AI te verbeteren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business