Nieuws

Elon Musk opensourcet AI-chatbot Grok

Elon Musk
© Elon Musk
Elon Musk zal de code van de chatbot Grok openbaar stellen, alleen vindt niet iedereen dat een even goed idee.

Vorige week werd duidelijk dat het er tussen Elon Musk en OpenAI bovenarms opzit. De Tesla-topman klaagt het AI-bedrijf, dat hij ooit nog mee oprichtte, aan omdat het bedrijf zijn doel voorbijschiet. Volgens Musk was het de bedoeling dat de werking van OpenAI “Opensource en non-profit” moet zijn, maar is dat vandaag helemaal niet het geval.

OpenAI reageerde inmiddels met een blogpost, waarin het een aantal oude e-mails van Musk online zet. Daaruit blijkt dat de rijkste man ter wereld niet zo integer is. De Tesla-topman zou zelf voorgesteld hebben om OpenAI op te doen gaan in Tesla, zodat het bedrijf op die manier geld kon inzamelen. Toch klaagt Musk het bedrijf nu aan omdat het in zee ging met Microsoft.

xAI gaat wél opensource

Het pot-en-ketelverhaal krijgt nu een nieuwe wending. Elon Musk richtte vorig jaar zelf een AI-bedrijf op onder de naam xAI. Daar ontwikkelden ze een AI-systeem dat expliciet “niet woke” is en een gevoel voor humor wil laten zien. Om het AI-systeem uit te proberen, moet je wel een abonnement hebben op Musks socialemediasite X. Het gewone Premium-abonnement van ongeveer 10 euro per maand volstaat niet. Grok is enkel bereikbaar voor wie een Premium+-abonnement afsluit, aan 19,36 euro per maand.

Binnenkort zou je ook zonder X-account tegen de chatbot kunnen spreken, al zal je er zelf wat meer werk aan hebben. Elon Musk maakt namelijk bekend dat Grok deze week opensource zal gaan. De broncode achter het AI-systeem zal dan publiekelijk toegankelijk zijn, waardoor gebruikers en ontwikkelaars er gratis mee aan de slag kunnen en toepassingen kunnen bouwen. xAI wordt daardoor een van de weinigen bedrijven die de code van hun chatbot openbaar maken: enkel Meta en het Franse Mistral doen het momenteel.

Een goed idee?

Musk is in ieder geval geen vreemde voor opensource. Meerdere patenten van Tesla zijn gewoon opensource beschikbaar, zodat de ontwikkelingen ook door andere autobouwers gebruikt kunnen worden. Ook bij X werden enkele algoritmes, kort na de overname door Musk, opensource gemaakt.

De beslissing om de code achter Grok openbaar te maken, wordt zowel kritisch als met lof onthaald. Supporters vinden het helemaal mooi dat xAI zijn geheimen prijsgeeft en dus transparant is over de werking van hun AI-systeem.

Tegenstanders duiden dan weer aan dat de VS en China in een technologische race verwikkeld zitten, waarbij AI een belangrijke rol speelt. Door de code zomaar online te zwieren geven Musk en co niet alleen inkijk aan gebruikers, maar ook aan buitenlandse regimes en cybercriminelen. Kortom: of opensource in dit geval wenselijk is, is maar de vraag.

Uitgelicht artikel OpenAI “Elon Musk wilde OpenAI onderdeel van Tesla maken”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business