Nieuws

Epic Games klaagt Apple aan voor betalende externe links

Apple App Store Awards
© Apple
Epic heeft een nieuwe aanklacht ingediend tegen Apple. Hoewel ontwikkelaars de vrijheid hebben om hun eigen betaalplatform te gebruiken, laat Apple ontwikkelaars nu betalen voor externe links.

Epic Games heeft Apple eerder al beschuldigd van kwaadwillig beleid in het kader van de Europese regels. Dit keer gaat het om een aanklacht op Amerikaanse bodem. Epic beschuldigt Apple ervan dat het de nieuwe regelgeving uit 2021 niet naleeft. Die liet ontwikkelaars toe om te ontsnappen aan de 30 procent commissie die Apple van hen vroeg voor in-appaankopen via de App Store.

Nadat het Amerikaanse Hooggerechtshof hoger beroep van Apple toen had afgewezen, kwam de iPhonebouwer met vernieuwde richtlijnen voor app-ontwikkelaars. Apple bood nog altijd de optie aan om via de App Store te betalen en wilde ontwikkelaars 27 procent commissie blijven aanrekenen omdat ze gebruikers via een externe link elders lieten betalen. Bedrijven die deelnamen aan het iOS Small Business Program kregen een korting en waren 12 procent commissie verschuldigd.

“Apple schendt regelgeving”

Epic stelt nu dat het laten betalen voor externe links eigenlijk op hetzelfde neerkomt als het verbieden van betaalplatformen naast dat van Apple zelf en het aanrekenen van commissies. Het gamebedrijf zegt dus dat Apple het systeem van externe links “commercieel kan uitbuiten”.

Bovendien zou Apple ook strenge eisen opleggen voor de knop die naar een extern betaalplatform leidt. Die zou er “helemaal niet uitzien als een knop” en dus nog een barrière opwerpen en de gebruiker alsnog naar Apples betaalsysteem leiden. Verder zouden multiplatformapps zoals Minecraft zelfs geen externe betaallinks mogen tonen.

“Apples doel is duidelijk: het wil aankopen via alternatieve wegen voorkomen om het gemis aan inkomsten op te vangen”, staat te lezen in het document. “Dat Apple zogezegd voldoet aan de regelgeving, is een klucht. Daarom heeft Epic een nieuwe aanklacht ingediend.” Het is niet onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse rechters die renedering zullen volgen. Valt er een uitspraak in het nadeel van Apple, dan zal dat wellicht ook gevolgen hebben voor Europese appontwikkelaars.

Uitgelicht artikel Fortnite Epic Games Apple Apple blokkeert herlancering Fortnite via Epic Games Store

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business