Nieuws

Derde testlancering Starship wél een succes

Starship
© SpaceX
Derde keer, goede keer voor SpaceX: zijn Starship werd donderdag succesvol gelanceerd en scheidde zich zoals gepland van de Super Heavy Booster, waarna de Raptor-motoren voor de tweede fase ontstoken werden.

De derde testlancering vond donderdagochtend plaats, om 9u25 lokale tijd (13u25 in onze tijdzone). De Raptor-motoren moesten 40 minuten na de initiële lancering ontstoken worden, met succes. Het lot van de Super Heavy Booster is minder duidelijk. Die werd in een semi-gecontroleerde afdaling weer naar de aarde begeleid, maar zijn motoren werden niet volledig ontstoken en mogelijk is het onderdeel gecrasht.

Derde keer, goede keer

De vorige twee testlanceringen met Starship waren geen succes, hoewel het ruimtetuig bij de tweede poging wel tot in de ruimte kwam. Woensdagnamiddag gaf de Federal Aviation Authority (FAA) de toestemming voor de SpaceX Starship Super Heavy Orbital Flight Test 3. SpaceX voldeed aan alle milieu- en veiligheidsvoorschriften, net als beleidsvoorwaarden en financiële vereisten.

Onlangs had de FAA Starship nog verschillende weken aan de grond gehouden, vlak voor de tweede testlancering. SpaceX moest maar liefst 63 “corrigerende acties” ondernemen. De eerste lancering had immers een brand veroorzaakt in een staatspark, waarna milieugroeperingen SpaceX voor de rechter daagden.

Ambitieuze doelen met Starship

Er werd dus voortgebouwd op de voorgaande tests, maar SpaceX heeft zich ook een aantal ambitieuze doelen gesteld. Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk wilde een Raptor-motor opnieuw opstarten in de ruimte, iets wat nog nooit lukte. Daarnaast moeten de twee fases van de boosterraketten hun brandstof optimaal benutten. Tot slot wil SpaceX de cargodeur voor de lading laten open- en dichtgaan, om te eindigen met een gecontroleerde terugkeer via de dampkring.

Zoals steeds werd de missie gelivestreamd en je kan die herbekijken op X.

Uitgelicht artikel Starship SpaceX prepareert Starship voor tweede testvlucht

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business