Nieuws

Fitbit blokkeert toegang tot appwinkel in de EU

Fitbit Charge 6 kleuren
© Fitbit
Fitbit-gebruikers in de Europese Unie kunnen vanaf juni geen wijzerplaten en apps van derden meer op hun smartwatches installeren.

Fitbits eigen apps en wijzerplaten blijven wel beschikbaar in de Fitbit App Gallery, maar die van derde partijen zijn vanaf juni niet meer welkom. Google, de eigenaar van Fitbit, meldt dit in een supportdocument over de aanstaande wijziging. De reden: “nieuwe wettelijke vereisten” in de Europese Unie. De wijziging gaat dan ook enkel gelden in de Europese Economische Ruimte (EER).

Tot juni 2024 kunnen gebruikers nog wijzerplaten en apps van derden downloaden en installeren. Of die na juni 2024 blijven functioneren, is nog niet helemaal duidelijk. Daarna heb je nog steeds toegang tot apps en wijzerplaten ontwikkeld door Google en Fitbit, zo schrijft Google op de supportpagina.

Het nieuwe Fitbit-beleid

Het nieuwe beleid geldt voor de Fitbit Sense, Sense 2, Versa 4, Versa 3, Versa 2, Versa Lite, Versa en de Fitbit Ionic. Voor dat laatstgenoemde model loopt ook een terugroepactie: je kunt je geld terugkrijgen in verband met veiligheidsincidenten. Hoewel de Pixel Watch-reeks ook op de Fitbit-app is aangesloten, valt die buiten de maatregelen. Op die smartwatch installeer je de apps en wijzerplaten namelijk via de Play Store, en niet via Fitbits eigen appwinkel.

Digital Markets Act (DMA)

Waarom Fitbit Europese gebruikers precies de toegang tot zijn appwinkel ontzegt, is onduidelijk. De zoekgigant noemt ‘nieuwe (Europese) wetgeving’ als reden, maar wijdt daar niet verder over uit. We vermoeden dat de zoekgigant daarmee doelt op de Digital Markets Act (DMA). Onder die wetgeving moeten poortwachters als Google hun diensten verder openstellen voor andere partijen.

In het Fitbit-ecosysteem lijkt nu het tegenovergestelde te gebeuren. Daar bleef de laatste jaren al niet veel meer van over. Vorig jaar besloot Google de Fitbit Studio-app te sluiten. Die app werd gebruikt voor het ontwikkelen van Fitbit-apps. Daaropvolgend besloten muziekapps Deezer en TIDAL hun apps terug te trekken van de App Gallery. Ook de ontwikkeling van wijzerplaten kwam door deze beslissing onder druk te staan.

dmaeufitbitfitnesswearable

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen