Nieuws

Google Drive krijgt eindelijk een donkere modus

Google Drive
© Google
Google is gestart met de uitrol van een donkere modus voor de browserversie van Google Drive. Het uiterlijk van de donkere modus is identiek aan de webversie van Gmail en Keep.

Net als in die apps is de zijbalk iets lichter grijs, net als de zoekbalk en de randen van bestanden. Het overige deel van de Maps-interface heeft een donkergrijze tint. Door die grijze tint kan je ook laat in de avond of ‘s nachts Drive bezoeken zonder last te krijgen van je ogen. Daarvoor zal je de nachtmodus wel eerst zelf in moeten schakelen. De donkere modus in de webversie van Drive past zich namelijk niet aan op het systeemthema van je OS, zo meldt 9to5Google. Dat is overigens ook al zo in Chat en Keep. Die apps bieden momenteel ook al een donkere modus in de webversie.

Zodra de donkere modus op jouw Drive-account beschikbaar is, ontvang je daarvan een melding. Je kan de modus vervolgens via het instellingen-menu inschakelen, in het tabblad ‘Algemeen’ (via het tandwiel). De uitrol lijkt vooralsnog relatief traag te gaan: we kregen de modus nog niet te zien op onze Google-accounts. Vermoedelijk duurt het nog enkele weken tot maanden voor iedereen kan genieten van de donkere modus.

Bestanden zoeken in categorieën

Google maakt intussen ook werk van verbeterde zoekmogelijkheden in Drive. Dat weet Android-tipster TheSpAndroid. Na een toekomstige update kan je bestanden toewijzen aan een categorie. Die categorieën moeten het gemakkelijker maken om bestanden terug te vinden.

De categorieën-functie lijkt identiek aan de huidige labels in Drive. Om labels aan bestanden toe te wijzen moet je echter een Workspace-account hebben. Die vereiste vervalt voor categorieën, meldt de tipster. Iedereen met een Drive-account kan straks dus zijn bestanden verdelen in categorieën. Je bent daarvoor wel overgeleverd aan Googles relatief beperkte aanbod van categorieën. Je kan deze immers niet zelf aanmaken.

Uitgelicht artikel Google Drive for Desktop Google Drive krijgt upgrades voor videospeler en zoeken

In eerste instantie zou Google twaalf categorieën lanceren, zoals ‘auto’, ‘bankieren’ en ‘verzekering’. Gebruikers kunnen ook meerdere categorieën aan één bestand toewijzen. Uiteindelijk moet dit ertoe leiden dat je bestanden een heel stuk sneller kan terugvinden. Het is nog niet bekend wanneer Google deze functie wil uitrollen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business