Nieuws

SpaceX bouwt spionagesatellieten onder noemer Starshield

Starshield
© SpaceX
Het National Reconnaissance Office (NRO), een onderdeel van Defensie in de Verenigde Staten, heeft aan SpaceX gevraagd om spionagesatellieten te bouwen. Starshield, heet het programma.

Het zou gaan om honderden satellieten die in een lage baan om de aarde draaien en samenwerken als een soort ‘zwerm’. Ze zijn erop gebouwd om doelwitten op de grond te traceren. Er zou een contract afgesloten zijn met de Amerikaanse Space Force. Er zou zo’n 1,8 miljard dollar mee gemoeid zijn, meldt Reuters.

“Starshield vindt alles en iedereen”

De satellietenzwerm kan aan de lopende band beelden en foto’s verzamelen van plekken op aarde. Die informatie wordt dan gevoed aan Amerikaanse geheime diensten. Starshield gebruikt een combinatie van imaging-satellieten om beelden te verzamelen en relay-satellieten die de informatie doorsturen. Volgens de bron van Reuters heeft Starshield het potentieel om ervoor te zorgen dat “niemand zich nog kan verstoppen”.

Zowel het NRO als SpaceX ontkennen voorlopig dat ze aan zo’n project werken. Reuters citeert wel een bron binnen het NRO die zegt dat “het agentschap het krachtigste, meest diverse en veerkrachtigste systeem van ruimtesurveillance aan het bouwen is dat de wereld ooit gezien heeft”.

Beheerd door Space Force

In het najaar van 2023 raakte nog bekend dat SpaceX een contract van 70 miljoen dollar afgesloten had met de Amerikaanse Space Force. Het doel was om satellietcommunicatie uit te bouwen onder dezelfde Starshield-noemer. Volgens Elon Musk is Starshield alvast een compleet ander systeem dan dat van de Starlink-satellieten die internettoegang mogelijk maken op afgelegen gebieden. Hij benadrukt dat SpaceX een netwerk voor burgers moet blijven, in tegenstelling tot Starshield. Dat laatste wordt eigendom van de Amerikaanse overheid en wordt beheerd door de Space Force. Die laatste zou dan samenwerken met de NRO voor het verzamelen van informatie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business