Nieuws

YouTube toont vanaf nu AI-labels bij video’s

YouTube logo
© iStock / 5./15 WEST
YouTube werkt al langer aan kaders voor AI gegenereerde content. Vanaf maandag moeten creators aangeven of hun video AI-content bevat. Er wordt dan een AI-label getoond.

YouTube wil kijkers beschermen tegen de mogelijke schadelijke gevolgen van generatieve AI. Als kijker kan je zulke video’s soms nauwelijks van echt werk onderscheiden. Ook kan AI-content “kijkers misleiden en ernstige risico’s opleveren”, schreef YouTube in november. Sindsdien werkt het videoplatform onder meer aan AI-labels voor video’s met generatieve AI. Creators kunnen deze AI-labels vanaf maandag toevoegen aan hun YouTube-video’s.

Gewijzigde of synthetische content

Daartoe zijn ze verplicht. Wie dus een video met AI-content online wil zetten, moet dat nu via de Creator Studio aangeven. Het gaat dan om deepfakes, video’s van “echte plekken” die door AI zijn aangepast en video’s die volledig met generatieve AI zijn gecreëerd. Bij content waarvan bekend is dat AI werd gebruikt voor de creatie, verschijnt het AI-label: “gewijzigde of synthetische content”.

Dat label verschijnt bij zowel reguliere video’s als bij Shorts. Daar verschijnt de AI-waarschuwing vlak boven de beschrijving. Voor de melding ben je voorlopig wel afhankelijk van de creator. Die moet zelf het vinkje zetten. Vergeet die melding te maken van AI-content of besluit degene bewust om de regels te overtreden, dan zie je de AI-content alsnog zonder label. Hoe het platform hierop gaat controleren, is vooralsnog niet bekend.

YouTube AI-label
© YouTube

Wel heeft het platform aangegeven dat je straks AI-content kan melden. “We maken het mogelijk om de verwijdering aan te vragen van AI-gegenereerde of andere synthetische of gewijzigde inhoud die een identificeerbare persoon simuleert, inclusief hun gezicht of stem, door middel van ons privacyverzoekproces”, aldus YouTube.

Legaal kader voor AI-muziek

AI-muziek die de stem van een bekende artiest gebruikt, kan zo nodig ook verwijderd worden. Of de verzoeken daartoe worden ingewilligd, hangt af van “factoren zoals of de inhoud het onderwerp is van nieuwsberichten, analyse of kritiek op de synthetische vocalen”, lichtte YouTube toe.

Eerder gaf YouTube al te kennen met de Universal Music Group (UMG) samen te werken om kaders te scheppen voor de creatie van AI-muziek. Nieuwe regels moeten een goed evenwicht bieden tussen het beschermen van auteursrechten en het aanbieden van AI-muziek aan liefhebbers. De techniek moet worden ingebakken in zijn Content ID-systeem, dat het ook al gebruikt voor video’s.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business