Nieuws

Samsung Galaxy S25 krijgt veel snellere opslag

Samsung Galaxy S24 Ultra
© Unsplash / Zana Latif
Samsung wil de Galaxy S25-serie mogelijk de snelste opslagchips meegeven die het kan fabriceren. Het gaat naar verluidt om UFS 4.0 4-lane-opslaggeheugen.

Iets meer dan een jaar geleden introduceerde Samsung zijn eerste UFS 4.0-geheugenchips. De opslagtechniek is volgens de Zuid-Koreanen tot 56% zuiniger dan UFS 3.1. De huidige UFS 4.0-versie staat lees- en schrijfsnelheden toe van respectievelijk 4.200 en 2.800 MB/s. Dat is zeker nog niet de limiet van UFS 4.0. De JEDEC-standaard biedt ook ruimte voor een 4-lane-variant om de snelheid te verhogen, en daar zou Samsung met de Galaxy S25-serie op willen inspelen.

Krachtige opslag in Galaxy S25

Dat blijkt uit een UFS-roadmap van Samsung Semiconductor, waarop staat dat de fabrikant nog dit jaar de productie van UFS 4.0 4-lane-chips wil opstarten. Verwacht wordt dat de chips in 2025 in de eerste toestellen terechtkomen. Welke dat zijn, is niet met zekerheid te zeggen: Samsung levert de opslagchips niet alleen aan zijn eigen afdelingen, maar ook aan andere fabrikanten. Toch denken ze bij SamMobile dat de Galaxy S25-serie de eerste toestelreeks wordt met UFS 4.0 4-lane-opslag.

Het grote voordeel van UFS 4.0 4-lane is de fors hogere maximumsnelheid. Waar die bij UFS 4.0 dus beperkt is tot 4.200 MB/s (lezen), stijgt dat naar 8.000 MB/s voor de nieuwe standaard. Verder blijkt uit de roadmap dat Samsung in 2027 chips wil verkopen gebaseerd op UFS 5.0. Die standaard wordt nog volop ontwikkeld door JEDEC. Toch weet Samsung te melden dat ze daarmee snelheden van 10 GB/s of hoger kunnen bieden. Mogelijk zien we die chips al verschijnen in de Galaxy S27-serie.

Voordelen voor AI-applicaties

Wat heb je aan al die extra snelheid? Je zal onder meer minder lang hoeven wachten tot een app is geladen. Snellere opslag komt ook van pas bij de opkomst van on-device AI-software. Een AI-applicatie moet in korte tijd namelijk ontzettend veel data kunnen verwerken.

De komst van snellere opslag zal ook gepaard gaan met de nieuwste Qualcomm- en MediaTek-chips met geïntegreerde NPU’s. Daarmee zullen smartphones ook steeds vaker lokaal AI-taken kunnen afhandelen. Samsungs Galaxy S24-serie biedt al on-device AI via Gemini Nano. Ook de Galaxy Z Fold 6 en Z Flip 6 zullen straks AI-apps krijgen – die toestellen blijven nog wel steken op UFS 4.0. Hoewel er bij Samsung druk gesleuteld wordt aan de 4-lane-variant, rollen de eerste chips te laat van de band.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business