Nieuws

UFS 4.0-geheugen 46 procent zuiniger dan voorganger

UFS 4.0 Samsung
Smartphones krijgen steeds meer en sneller opslaggeheugen. Met de UFS 4.0-standaard wordt de opslag niet alleen tweemaal zo snel, maar ook 46 procent zuiniger.

De UFS 4.0-standaard volgt op het UFS 3.1-opslaggeheugen dat in 2020 werd gelanceerd. Vrijwel alle moderne midrange- en high-end telefoons maken gebruik van opslagchips die hun basis vinden in de Universal Flash Storage (UFS) standaard. Het protocol volgde in 2013 de oude eMMC-standaard op – die standaard kon de hogere datasnelheden van moderne chips niet bijbenen. UFS 4.0 brengt daar wederom een iteratie op en verdubbelt de maximaal haalbare datasnelheden.

UFS 4.0 net zo vlot als desktopgeheugen

Geheel nieuw is versie 4 van het protocol overigens niet. Joint Electron Device Engineering Council (JEDEC) publiceerde de details van de standaard al in augustus 2022. Kort daarop trapten chipfabrikanten als Samsung de UFS 4.0-productie af. Zodoende kon Vivo reeds zijn eerste high-end smartphone van het nieuwe type geheugen voorzien, de X90. Hoewel die smartphone niet in België te koop zal zijn, mogen we de eerste toestellen met de chips wel snel in onze contreien verwachten.

Zo verwacht men dat Samsung de Galaxy S23-serie voorziet van het snellere opslaggeheugen. OPPO en OnePlus zitten naar verluidt ook niet stil en brengen het geheugen naar respectievelijk de Find X6 (Pro) en 11-serie. Genoeg over wat aanstaande is… wat gaat het jou als gebruiker nu echt opleveren? Onder meer de volgende details worden door de JEDEC-standaard voorgeschreven:

  • Sequentiële leessnelheden tot 4.200 Mb/s
  • Sequentiële schrijfsnelheden tot 2.800 Mb/s
  • Stroomverbruik van ruwweg 1 mA per 6 Mbps aan lees- of schrijfsnelheid

Samsung, de eerste fabrikant die zijn UFS 4.0-geheugen presenteerde, zegt dat het stroomverbruik tot wel 46 procent lager ligt dan voor UFS 3.1-chips. Ongeweten is of die getallen enkel gelden voor Samsung-geheugenchips of dat andere fabrikanten gelijke efficiëntieslagen hebben gemaakt.

Niet elke chip presteert gelijk

Neem de genoemde datasnelheden overigens wel met enige korrels zout. Die snelheden werden vermoedelijk onder zeer gunstige omstandigheden (temperatuur en staat van chips) behaald. Ook is het belangrijk om mee te wegen dat niet elke chip gelijk presteert. Ook binnen de UFS-standaard zijn fabrikanten toegelaten om verschillende ‘maximale datasnelheden’ aan te bieden. Wel is het zo dat de 4.200 Mb/s (2.800 Mb/s voor schrijfacties) maxima zijn die behaald kunnen worden.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business