UFS-geheugenkaarten zijn aan hun opmars begonnen. Het snelle geheugen bestond al in het interne geheugen van onze smartphones, maar nu zal ook de microSD-kaart er moeten aan geloven.

Advertentie

Het was Samsung dat recent als eerste een volledige line-up van UFS-geheugenkaarten demonstreerde. Universal Flash Storage is een snellere vorm van geheugen. In het interne geheugen van smartphones bestaat het al langer, en nu is het ook op weg om de microSD-kaart van de troon te stoten. Wat mogen we verwachten van de nieuwe standaard?

Monster

UFS-geheugen bestaat al langer als interne opslag van mobiele toestellen. Het overklaste het tragere eMMC-geheugen, en duikt de laatste jaren almaar vaker op in duurdere toestellen. Samsung bijvoorbeeld maakt gebruik van UFS-geheugen in zijn flagships sinds de lancering van de Galaxy S6 en S6 Edge. Hoewel microSD al jarenlang vrij spel krijgt als standaard voor uitbreidbaar geheugen lijkt dat tij nu te keren. Maak kennis met het monster dat UFS heet.

Het onmiskenbare voordeel van uitbreidbaar UFS-geheugen zit hem natuurlijk in een hogere lees- en schrijfsnelheid vergeleken met microSD. We halen even cijfers erbij over de snelheden van beide standaarden. Het gaat hierbij over theoretische snelheden. We vergelijken Samsungs allereerste UFS-kaarten met de topsnelheden van de snelste UHS-II-microSD-kaarten en de tragere UHS-I-microSD-kaarten.

530 MB/s

Zoals onderstaande grafiek aantoont worden de nieuwere en oudere UHS-standaarden voor microSD overklast. De allereerste UFS-kaarten zijn namelijk al goed voor een lees- en schrijfsnelheid van respectievelijk 530MB/s en 170MB/s. Vergeleken met UHS II is dat respectievelijk slechts 156MB/s en 90MB/s, en voor UHS I is dat 104MB/s en 60MB/s.

grafiek snelheid

Daarbij komt nog dat het bij microSD gaat over de absolute topkaartjes. De duurdere modellen die er beschikbaar zijn. De goedkopere kaartjes die de meeste gebruikers in hun smartphones hebben zitten, zijn tot veel minder in staat. Een klasse 10-kaartje behaald bijvoorbeeld een schrijfsnelheid van amper 10 MB/s in plaats van de 90MB/s die we hierboven vernoemden.

Drie tot vijf keer sneller

Sandisk_microSDXC_64GB_Ultra
Een UHS-I-kaart met UHS-snelheidsklasse 1

Wat UFS betreft gaat het trouwens om een allereerste reeks kaartjes. In het slechtste geval leveren de eerste UFS-kaarten een drie tot vijf keer hogere leessnelheid op, en een twee tot drie keer hogere schrijfsnelheid vergeleken met UHS-II-kaarten. Niet min.

Voor de volledigheid brengen we nog wel even een voetnoot bij onze snelheidsvergelijking. De UHS-standaarden die we hierboven hebben besproken gaan over full duplex-modus. MicroSD kan een hogere theoretische snelheid van 312MB/s benutten in half duplex, maar in dat geval verloopt datatransfer slechts in één richting. Lezen of schrijven. In het geval van smartphones waar volop gelezen en geschreven wordt, is half duplex dus weinig interessant om mee te vergelijken.

MicroSD-beperkingen

Maar waarom willen we precies een snellere opslag? Wel, de huidige microSD-generatie heeft beperkingen. MicroSD is een prima opslagmedium voor 1080p-video, maar wie al eens foto’s in RAW geschoten heeft of wie filmt in 4K, zal al gemerkt hebben dat het met een klassieke microSD-kaart langer duurt alvorens bestanden zijn opgeslagen, en dat er geregeld haperingen optreden tijdens het filmen.

smartphone camera

De voordelen rijken veel verder dan alleen video en foto. Smartphones zijn echte krachtpatsers geworden. Velen zullen hun microSD-kaart al wel eens vervloekt hebben omdat het onmogelijk was om apps over te zetten op een geheugenkaart. Dat heeft hem ook puur te maken met de tragere datatransfersnelheden van geheugenkaarten vergeleken met het interne geheugen van smartphones.

Apps op de geheugenkaart

Je voelt het wondermooie nieuws misschien al aankomen. UFS-geheugenkaarten zijn sneller dan het interne geheugen van de meeste smartphones. Als UFS doorbreekt, zal er niets meer in de weg staan om het uitbreidbaar geheugen als volwaardig geheugen van je smartphone te beschouwen. Apps kunnen dus in theorie makkelijk overgeheveld worden naar de geheugenkaart.

Maar er zijn nog meer voordelen gekoppeld aan UFS dan louter die brute snelheid. UFS-kaarten zijn in staat om dieper te queuen. Dat wil zeggen dat ze meer input/output-processen op zich kunnen nemen bij zwaardere taken. Denk ook aan een lagere latency of reactietijd van je opslag. UFS-geheugen is responsiever dan het geheugen van microSD-kaarten. Daarnaast is UFS in staat om beter om te gaan met random access. Het kan dus beter als een verlengstuk van het RAM-geheugen dienen dan microSD-kaarten dat kunnen.

Betere autonomie

En dan komen we bij de batterij. De autonomieprestaties van onze telefoons zijn zowat nog de enige achilleshiel van de smartphone tegenover de oude feature phone. De meeste toestellen moeten dagelijks aan het stopcontact, en velen hebben het zelfs moeilijk om de dag door te komen. Een geheugen dat zoveel sneller en krachtiger is dan microSD, slurpt dat je batterij leeg?

Power_bank

Nee, integendeel. UFS-geheugen is goed voor een maximaal energieverbruik van 1,54 watt vergeleken met 2,88 watt bij de snelste microSD-kaarten. UFS-kaarten zijn dus bijna de helft zuiniger. Univeral Flash Storage is erg sterk in het schakelen tussen energieverbruikschema’s naargelang de situatie. Het kan erg goed hibernaten, en verbruikt weinig energie op de achtergrond bij beperkt gebruik.

Domper op de feestvreugde

Maar wat nu, allemaal zo snel mogelijk UFS-kaarten bemachtigen? Jammer genoeg zit dat er niet in. Nu komen we bij de grootste teleurstelling rondom de nieuwe opslagstandaard. UFS-kaarten maken gebruik van een andere pinsamenstellig dan die van microSD. Dat wil zeggen dat de nieuwe kaartjes in onze huidige smartphones niet zullen werken. Net als USB-C zullen UFS-geheugenkaarten dus langzaam in onze toestellen moeten sijpelen. En leg maar gerust de nadruk op langzaam.

[related_article id=”177349″]

Iedereen zit namelijk nog met zijn eigen vertrouwde microSD-kaarten waar hun bestanden op geparkeerd staan. Fabrikanten zullen dus voorzichtig zijn met het aanbieden van telefoons met een compatibel slot voor UFS-geheugenkaarten. Gelukkig lijkt er toch enige beterschap op komst. UFS-kaarten werken misschien niet in de huidige microSD-slots, maar Samsung heeft een manier ontwikkeld waarop je een slot compatibel kan maken met beide kaarttypes. Als zo’n slots er zouden komen, zullen ze ideaal zijn om de overgang van de oude naar de nieuwe standaard op te vangen. Verder is de adaptatie van de nieuwe standaard ook afhankelijk van de eerste foto- en videohardware die de standaard zal ondersteunen. Als dat op gang komt, zullen smartphonefabrikanten sneller volgen.

Aftrap

Zie Samsungs line-up van UFS-kaarten dus als een aftrap. Alles moet nog beginnen. Het is ook helemaal nog niet zeker of Samsung zelf degene zal zijn om volgend jaar flagships met de nieuwe standaard aan te bieden. Het bedrijf is misschien een grote voorloper van UFS-geheugen, maar mogelijk moeten we nog een generatie langer wachten op de eerste slots in smartphones van Samsung die de standaard zullen ondersteunen. Het Koreaanse bedrijf koos er dit jaar ook bewust voor om nog te wachten met de overstap van microUSB naar USB Type-C.

UFS-geheugenkaarten zijn zeker de toekomst wat uitbreidbaar geheugen betreft, maar we verwachten dat we nog tot einde 2017 à begin 2018 zullen moeten wachten alvorens we UFS-geheugenkaarten echt zullen zien uitblinken in telefoons. Tot die tijd moedigen we vooral aan dat UFS-geheugen in ieder geval verder verspreid wordt in het interne geheugen van smartphones.