Nieuws

250 miljoen euro boete voor Google omdat Gemini nieuws leest

Google nieuws
© iStock / brightstars
Google werd in Frankrijk veroordeeld tot een boete van 250 miljoen euro. De zoekgigant zou in beroep kunnen gaan tegen de beslissing, maar doet dat niet.

In 2019 zat het er bovenarms op tussen Google en allerlei online nieuwsaanbieders. Wie op zoek is naar nieuws, gebruikt daarvoor dikwijls de Google-zoekmachine. Die toont dan de titel, een korte inhoud en een afbeelding. Dat is interessant voor die nieuwssites, ware het niet dat een groot aandeel lezers niet meer verder geraakte dan Google. Vooral de Franse nieuwssites sprongen op de barricade, en eisten geld voor het gebruik van hun content in de zoekmachine.

Dat kregen ze ook: het zoekmachinebedrijf sloot een akkoord met de nieuwsproducenten, waarbij het de nieuwssites betaalt om ze in Google te laten zien. Dat akkoord werd in 2022 gesloten, maar wordt volgens Watchdog nu al met de voeten getreden. Google zou beloofd hebben om op een “transparante en eerlijke” manier te onderhandelen met de nieuwsaanbieders, maar dat zou niet voldoende gebeurd zijn.

Gemini

Maar liefst vier van de zeven verbintenissen werden niet nagekomen, meent de Franse concurrentiewaakhond. The Guardian ploos uit dat chatbot Gemini een grote rol speelt in de aanklacht. Google zou die chatbot, toen die nog gewoon Bard heette, hebben laten trainen op Franse nieuwsartikelen. Daarbij heeft het geen enkele regulator of mediabedrijf gecontacteerd.

In een later stadium zou Google de nieuwsmedia daar wel van op de hoogte gebracht hebben, maar niet op een correcte manier. Zo verkreeg de zoekgigant het recht om het AI-systeem op artikelen te trainen samen met het recht om ze in Google te doen voorkomen. Op die manier werd het wel heel moeilijk voor Franse media om over prijzen te onderhandelen. Meer geld vragen omdat AI van de content leerde, was moeilijk: indien Google niet akkoord ging, zouden de nieuwsartikelen uit de zoekmachine verdwijnen.

In een mededeling laat Google weten dat het “het eerste en enige platform is met een aanzienlijk aantal licentiedeals” in Frankrijk. Er zijn akkoorden met 280 nieuwsuitgevers, goed voor meer dan 450 publicaties. Voor die deals betaalt het “tientallen miljoenen euro’s per jaar”. Toch besluit het bedrijf om de boete van 250 miljoen euro te betalen, omdat het “wil focussen op duurzame manieren om mensen met kwaliteitsvolle content in verbinding te brengen”.

Uitgelicht artikel ChatGPT OpenAI wil licenties op Amerikaanse nieuwsmedia

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business