Nieuws

Een eerste kijk op Gemini in Google Berichten

RCS Android berichten
© Google
Gemini komt naar Google Berichten, maar dat duurt nogal lang. Nu pas krijgen we een eerste blik op de functies.

Binnenkort zal je geen smartphone meer kunnen kopen zonder dat er ergens AI-functies in zitten. Google maakte vorige maand reeds bekend dat het zijn Gemini-chatbot ook naar de Berichten-app op smartphones brengt. Die functie wordt momenteel uitgerold in de bètafase, maar dat lijkt traag te gaan.

Daardoor had niemand een idee van hoe die Gemini-chatbot in Google Berichten precies zou werken. Bij TheSpAndroid zijn ze er inmiddels geslaagd om Gemini aan de praat te krijgen. Daar konden ze al aan de slag met de chatbot om na te gaan welke functies die precies krijgt.

Beeldgenerator en extensies

Een van de meest opvallende zaken daarbij, is dat Gemini in Berichten meteen extensies ondersteunt. Dat wil zeggen dat de chatbot meteen relevante informatie uit Google-platformen als Flights, Gmail en Maps kan halen.

Wie vaak programmeert vanop z’n Android-telefoon, kan de Gemini-chatbot bovendien om hulp vragen. Vanuit Google Berichten kan het chatsysteem meteen scripts produceren. Een andere code die Gemini meteen begrijpt, is die van emoji’s. Wanneer je een smiley naar de chatbot stuurt, zal die daar meteen op antwoorden.

Ook de beeldgenerator van Gemini wordt mee overgezet naar de Berichten-app. Daardoor kan je vragen om een afbeelding van iets te genereren. Enkele ogenblikken later krijg je meteen het antwoord te zien. Wat dan weer niet kan, is zelf afbeeldingen opladen naar Gemini via Google Berichten: het systeem zegt dan vlakaf dat het die bestanden niet kan verwerken.

RCS

Bij dit hele verhaal hoort wel een grote kanttekening: Gemini in Google Berichten is nog niet beschikbaar in Europa. Ook de afzonderlijke Gemini-app is nog niet beschikbaar in Europa, maar is wel onderweg. Het lijkt wel waarschijnlijk dat Google ook hier Gemini in de Berichten-app verwerkt. Google wil er op die manier namelijk voor zorgen dat meer mensen RCS-berichten sturen. Met andere woorden: Gemini moet Google Berichten aantrekkelijker maken dan andere apps, zoals Telegram en WhatsApp.

Ook je gesprekken met Gemini verlopen via RCS. Anders dan bij gesprekken met echte mensen, verdwijnt wel de versleuteling van het gesprek. Dat is op zich logisch: anders zou Google de gebruiksgegevens niet kunnen gebruiken om de dienst te verbeteren.

Wanneer Gemini ook op Europese Android-gsm’s beschikbaar is, is niet geweten. Google zegt zelf niets over hoe dat precies komt, al zit Europese privacywetgeving daar waarschijnlijk voor iets tussen. Google zelf heeft er echter alle belang bij dat Gemini ook hier op smartphones verschijnt. Je mag er dus gerust van uitgaan dat er stevig gewerkt wordt aan een Europese uitrol van de chatbot.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business