Nieuws

Spotify breidt uit naar e-learning met videolessen

Spotify
© iStock / stockcam
Gitaar leren spelen, of liever koken of programmeren? Op Spotify verschijnen allerlei videolessen over uiteenlopende onderwerpen.

Wie aan muziekstreaming denkt, denkt eerst en vooral aan Spotify: de afgelopen jaren wist het Zweedse bedrijf uit te groeien tot de grootste muziekstreamingdienst ter wereld. Ondertussen werd het aanbod al flink gediversifieerd. In plaats van alleen muziek, biedt het platform ondertussen ook audioboeken en podcasts aan. Daar komt nu een nieuwe contentsoort bij: videolessen.

Test in het VK

In België zal je de videolessen nog niet meteen te zien krijgen. Spotify test de functie namelijk eerst in het VK. Daar testen ze of de video’s voet aan de grond kunnen krijgen, en of het de moeite is om ook elders lessen aan te bieden. De lessen worden gemaakt in samenwerking met platformen als BBC Maestro en Skillshare, die al langer in e-learning werken. De lessen zouden over van alles en nog wat gaan. Zo zal je gitaar kunnen leren spelen op Spotify, maar zullen er evengoed designvideo’s of kookvideo’s gepresenteerd worden.

Inwoners van het VK zullen binnenkort die lessen al kunnen kijken. De eerste twee lessen zullen gratis zijn, maar daarna wordt het pakket wel betalend. Hoeveel een lessenpakket precies kost, hangt ervan af. Spotify spreekt over een gemiddelde van 20 tot 80 pond. Aan deze kant van Het Kanaal komt dat neer op een prijs tussen de 25 en 95 euro. Dit zou nog wel kunnen veranderen: als onderdeel van de testfase bekijkt Spotify namelijk hoe groot de vraag naar e-learningvideo’s precies is. De kans bestaat dat de videolessen goedkoper worden, mochten ze aan de huidige prijs niet aanslaan.

De lessen zullen voor iedereen beschikbaar zijn, ongeacht of je een Basic- of een Premium-abonnement hebt. De kostprijs voor de lessenvideo’s zal bovendien gelijk zijn, of je nu betaalt voor Spotify of niet.

Spotify blijft verlieslatend

De lesvideo’s moeten het platform helpen om meer geld te verdienen. Spotify mag dan het grootste streamingbedrijf zijn, dat wil niet zeggen dat het bedrijf winstgevend is. Ondanks het feit dat de streamingdienst meer dan 600 miljoen gebruikers kent, boekte Spotify in 2023 zo’n 75 miljoen euro verlies.

Uitgelicht artikel Spotify logo Spotify test AI-systeem dat afspeellijsten maakt

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business