Nieuws

Spotify test AI-systeem dat afspeellijsten maakt

Spotify logo
© Unsplash / Alexander Shatov
Spotify test een AI-functie die afspeellijsten kan maken op basis van een korte prompt. Of de functie ook breed uitgerold wordt, zegt het bedrijf niet.

AI-systemen kunnen tegenwoordig zo goed als alles doen op basis van een prompt: teksten schrijven, afbeeldingen of tekeningen genereren en binnenkort ook afspeellijsten maken. Tenminste, aan dat laatste wordt bij Spotify momenteel gewerkt. De functie staat nog niet officieel op de planning, maar werd al wel in de app gesignaleerd.

De bal ging aan het rollen op TikTok, waar gebruiker @robdad_ meende “Spotify’s ChatGPT” ontdekt te hebben. De TikTokker uploadde meteen een aantal screenshots van het muzikaal aangelegde AI-systeem. Het gaat om een functie die tevoorschijn komt wanneer je, via de juiste weg, een afspeellijst probeert te maken. @robdad_ navigeerde daarvoor naar de Library-tab en klikte daarna op het plusje rechtsboven. Onder de opties ‘Playlist’ en ‘Blend’ verschijnt bij sommige gebruikers een derde optie: “Turn our ideas into playlists using AI”. De optie is momenteel enkel beschikbaar in het Engels.

Chatbot-achtig

Na voor de derde, nieuwe optie te kiezen, krijg je toegang tot een chatbotachtige pagina. Daar is het mogelijk om een idee in te voeren. Spotify geeft meteen een aantal voorbeelden van de soort input die verwacht wordt. “Focus je op werk met instrumentele electronica” of “verken een nichegenre zoals witch house”. Kortom: korte beschrijvingen of opdrachten zijn binnenkort voldoende om een volledige afspeellijst te maken.

Spotify bevestigde aan TechCrunch dat zo’n functie inderdaad getest wordt, maar wilde niet zeggen of de functie uiteindelijk breder uitgerold wordt of niet. In Amerika en Canada heeft Spotify sinds het begin van het jaar al een DJ-functie ingebouwd. Die functie is in feite een afspeellijst waarvoor AI als MC optreedt: tussen nummers zal het AI-systeem aankondigingen maken, achtergrondinfo geven enzoverder.

Of Spotify je die afspeellijsten nu ook zelf zal laten maken, dat blijft afwachten. Dat het muziekstreamingbedrijf inzet op AI, is ondertussen wel duidelijk. De vraag is maar of de AI-afspeellijsten aan de verwachtingen kunnen voldoen en uiteindelijk uitgerold worden naar het publiek. Momenteel gebruikt Spotify al AI om je de juiste nummers voor te stellen. Als het bedrijf die lijn verder doortrekt, lijkt het haast logisch dat AI-afspeellijsten binnenkort ook onderdeel van Spotify uitmaken.

Uitgelicht artikel Spotify Spotify stelt nieuw royaltystelsel voor met maatregelen tegen geldverlies

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business