Nieuws

Nissan wil 16 EV’s onthullen voor eind 2026

Nissan Ariya
© Nissan
Nissan wil er tegen 2026 voor zorgen dat 40% van de auto's die het verkoopt elektrisch zijn. Hiervoor lanceert het merk de komende jaren 16 EV's.

Nissan wil dat het aandeel elektrische auto’s in 2030 oploopt tot 60%. Hiervoor zal het fors in zijn EV-strategie moeten investeren. Tegelijkertijd wil het klanten die een verbrandingsmotor wensen ook niet afschrikken. Dat resulteert in een vernieuwde bedrijfsstrategie, die Nissan ‘The Arc’ heeft genoemd.

6 nieuwe Nissan-modellen

Onder die strategie lanceert Nissan de komende drie jaar in totaal dertig auto’s. Zestien daarvan vallen in de EV-categorie. Voor de Europese markt gaat het volgens Nissan om zes volledig nieuwe modellen en onder meer opvolgers van de bestaande elektrische Leaf en Micra. Tegen 2030 loopt het aantal EV’s in het Nissan-gamma op tot 34 exemplaren. Hoeveel daarvan in Europa opduiken, is niet exact bekend. Het EV-aanbod zal, net als het aanbod van auto’s met verbrandingsmotoren, per regio verschillen.

Dat blijkt ook wel uit de ‘The Arc’-doelstellingen. Nissan wil zijn aanbod in Canada en de VS tegen 2026 met bijna 80% hebben vernieuwd. Voor thuismarkt Japan heeft Nissan mogelijk de grootste plannen: daar wil het 80% van zijn aanbod opfrissen tegen 2026. Exacte cijfers voor Europa worden niet genoemd. Ook blijft het Japanse merk op de vlakte over wat we mogen verwachten van de nieuwe modellen die het in Europa wil lanceren.

Lagere prijskaartjes voor EV’s

Nissans ‘The Arc’-strategie resulteert niet alleen in een uitgebreider EV-gamma. Het Japanse merk wil naar eigen zeggen ook de prijzen van elektrische auto’s omlaag drijven. Hiervoor gaat het meer onderdelen van partnerfabrikanten gebruiken. Ook zet Nissan in op de ontwikkeling van nieuwere, mogelijk goedkoper te produceren accu’s. Het gaat dan onder meer om solid-state-accu’s, maar ook LFP-accu’s, die Tesla nu al gebruikt in zijn EV’s.

Deze strategie moet vrij snel zijn vruchten gaan afwerpen. Tegen 2026 moeten de prijzen van EV’s al met 30% zijn gedaald, terwijl de prijzen in 2030 gelijk komen te liggen met conventionele auto’s. Die laatste stap zal grotendeels afhankelijk zijn van de accu-ontwikkelingen. Nissan zegt zijn nieuwe accu’s vanaf 2028 in EV-modellen te implementeren.

Uitgelicht artikel Tesla Model Y Elon Musk: betaalbare Tesla komt in 2025

Die prijsverlaging is cruciaal voor het succes van ‘de elektrische auto’. Mensen laten hem nu vaak nog staan vanwege de hoge aanschafkosten. Het Chinese BYD heeft die prijzen de laatste jaren al fors verlaagd. Voor fabrikanten van elektrische auto’s is het daarom ook niet de vraag óf ze de prijzen van EV’s verlagen, maar wanneer. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico de concurrentiestrijd met opkomende merken te verliezen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business