Nieuws

Android 15 gaat installatie oude apps tegenhouden

Android 15
© Google
Apps gebouwd voor Android 6.0 Marshmallow kunnen niet op Android 15 geïnstalleerd worden.

Oudere apps worden sinds vorig jaar verborgen in de zoekresultaten van de Play Store. Apps die twee SDK-niveaus achterlopen, zul je simpelweg niet meer tegenkomen. Daarnaast kun je de apps ook niet meer installeren, mocht je ze onverhoopt toch tegenkomen of de productpagina op een andere manier bereiken. Sinds Android 14 blokkeert Google ook het sideloaden van oude apps – vorig jaar ging het nog om de apps van Android 5 Lollipop en ouder. Vanaf Android 15 lijkt Google de duimschroeven weer iets verder aan te draaien.

Minimaal Android 7 Nougat

Android-expert Mishaal Rahman meldt via Android Police dat Android 15 de installatie van apps met SDK-niveau 23 tegenhoudt. Het gaat dan om apps die geschikt zijn voor Android 6.0 Marshmallow. Je kunt hierdoor straks enkel apps die gemaakt zijn voor Android 7 Nougat of nieuwer sideloaden.

Waarom Google heeft besloten apps van Android 6 vanaf de komende OS-release buiten te gooien, is niet helemaal duidelijk. Vorig jaar gaf de zoekgigant daar nog een duidelijke reden voor. Oudere apps vormden een veiligheidsrisico voor het besturingssysteem. Ze waren nog afkomstig van voor Google het rechtapparaat in Android introduceerde. Hierdoor konden apps allerlei data verzamelen, ook als je daar geen toestemming voor gaf. Nu moet je voor vrijwel elk stukje data toestemming geven.

Opmerkelijk is wel dat Rahman op Android 15 een foutmelding te zien kreeg met de knop “Alsnog installeren”. Mogelijk zou de app dus alsnog geïnstalleerd kunnen worden, maar wel pas nadat het besturingssysteem de gebruiker op de hoogte brengt van de gevaren. Wil je hoe dan ook apps voor Android 6.0 installeren op versie 15? Dan kun je daarvoor straks sowieso ADB gebruiken.

Nieuwe functies in Android 15

Google brengt Android 15 later dit jaar op de markt. Tijdens het I/O-ontwikkelaarsevent in mei zal de zoekgigant alle belangrijke functies uit de doeken doen. In aanloop naar I/O 2024 bracht Google al de twee eerste previewversies uit. Daarin voegde het onder meer de volgende functies toe:

  • Netwerkfuncties: apps kunnen straks nagaan of je met een satelliet verbonden bent en het NFC-proces wordt aangepast met een nieuwe ‘luistermodus’.
  • PDF: Google gaat de PdfRenderer-dienst flink aanpassen waardoor apps straks pdf’s kunnen lezen en aanpassen. Ook de zoekfunctie wordt aan apps beschikbaar gesteld.
  • Coverscherm: Android 15 bevat diverse aanpassingen voor coverschermen, waaronder de mogelijkheid voor ontwikkelaars om aan te geven dat hun apps niet op de kleine schermen mogen draaien.
  • HDR en SDR: vanaf Android 15 mogen SDR-beelden er niet slechter uitzien in vergelijking met HDR-content. Dit verschil zal je vooral gaan merken in de fotobibliotheken.
  • Audio Sharing: Android 15 voegt ondersteuning toe voor Auracast om geluid te delen met andere apparaten via bluetooth.
  • Vlottere spraakherkenning: vanaf de volgende Android-versie kan het OS automatisch de taal herkennen en moet de algehele verwerking iets sneller lopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business