Nieuws

Google akkoord met verwijderen privégegevens uit incognitomodus

Google Chrome incognito faceID
© Google
Google moet, als deel van een rechterlijke schikking, data verwijderen van gebruikers in de incognitomodus.

Google gaat akkoord met het verwijderen van miljoenen stukjes data die werden verzameld over mensen die privaat browsen, via de incognitomodus. Het bedrijf doet dit als reactie op een aanklacht omtrent privacy.

Het bedrijf had een rechtszaak aan zijn been rondom deze dataverzameling in Californië. Volgens de aanklacht verzamelde Chrome private browserdata, om de data vervolgens intern te gebruiken. Google ontkende de aanklacht, en gaf aan zich “krachtig ertegen te verdedigen”. Nu blijkt dat het bedrijf toch een akkoord heeft gesloten met de burgerlijke partij.

De incognitovensters worden veelal gebruikt om anoniem te browsen. Via deze modus wordt lokale browserdata niet opgeslagen, dus anderen die het apparaat gebruiken weten niet welke websites er bezocht worden. Ook wordt minder data verzameld via deze methode, want je kan functies zoals cookies uitschakelen. Maar nu blijkt dat dit toch niet zo anoniem is als verwacht wordt.

Uitgelicht artikel Google Pixel 6a Google stopt verkoop bestverkochte Pixel-telefoon ooit

5 miljard dollar

De propositie is dat Google de data moet verwijderen die voor december 2023 in de privémodus werd verzameld. De waarde van die data wordt volgens het hof geschat op 5 miljard dollar. Data die niet wordt verwijderd, moet worden geanonimiseerd. In een statement geeft Google aan dat ze nooit data uit incognitomodus refereren aan gebruikers. Ze claimen dat die data ‘waardeloos’ is.

Daarnaast moet Google duidelijker zijn over de limieten van incognitobrowsing. Google sloot ook voor vijf jaar een akkoord om cookies van derde partijen te blokkeren in deze modus. Zo wordt de gebruiker beter beschermd.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business