Nieuws

Microsoft sluit accounts zonder reden

Microsoft
© iStock / Lobro78
Microsoft sluit accounts van mensen af zonder geldige reden, ondanks Europese regelgeving die dit verbiedt.

Ondanks nieuwe Europese regels die eisen dat Microsoft een precieze reden aangeeft voor het opschorten van accounts, worden mensen zonder uitleg afgesloten. Dit leidt tot plotseling verlies van toegang tot belangrijke gegevens, zoals foto’s en bestanden op Onedrive en e-mails op Outlook, wat bij gebruikers voor grote frustratie zorgt.

In februari trad de nieuwe Europese wetgeving in werking, de Digital Services Act, die Microsoft verplicht om “een duidelijke en specifieke motivering” te geven voor het opschorten van accounts. Echter, ondanks deze regelgeving worden veel gebruikers zonder waarschuwing afgesloten van hun accounts, met weinig tot geen informatie over de reden voor de blokkade.

Uitgelicht artikel Microsoft scheidt Teams van Office wereldwijd

Overtreding van DSA

Deskundigen die spraken met RTL Nieuws benadrukken dat het simpelweg verwijzen naar de gedragscode zonder concrete details niet voldoet aan de nieuwe regels. Dit betekent dat Microsoft mogelijk de DSA overtreedt door geen transparante redenen te geven voor het blokkeren van accounts.

Gebruikers die getroffen zijn door deze afsluitingen, ervaren aanzienlijke hinder. Ze hebben weinig mogelijkheden om hun situatie aan te vechten, aangezien Microsoft vaak geen verdere informatie verstrekt over de schending van de serviceovereenkomst. Pas bij de tussenkomst van een rechter wordt meer informatie vrijgegeven.

Hoewel Microsoft belooft accounts op te schorten ‘om mensen online te beschermen en ervoor te zorgen dat we de wet naleven’, blijft de onduidelijkheid over de afsluitingen voortduren. Onlangs kwam het bedrijf ook in het nieuws om zijn webbrowser Edge, die extensies met malware aanbood.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business