Nieuws

Apple ontslaat 700 werknemers na schrapping Apple Car en displayproject

Apple Car
© Apple - een mogelijk concept van de Apple Car
Apple heeft onlangs meer dan 700 mensen ontslagen. Ruim de helft van hen, zo'n 371 werknemers, maakte deel uit van het geschrapte Apple Car-project.

De ontslagen vielen voornamelijk bij Apples kantoren in Santa Clara, zo meldt het Amerikaanse Employment Development Department of California (EDD). Volgens de wet in de staat zijn bedrijven verplicht om een rapport in te dienen bij de EDD voor elke locatie die te maken krijgt met ontslagen. 

Ook display-afdeling gesloten

Acht verschillende Apple-kantoren in Santa Clara werden getroffen, waaronder dus ook het kantoor dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Apple Car. Op één locatie werd er gewerkt aan het MicroLED-displayproject dat in maart geschrapt werd omdat het technisch complex was en te duur werd. De afdeling werd in het leven geroepen omdat Apple graag zou eigen schermen zou ontwikkelen voor iPhones, Macs en smartwatches, maar die plannen gaan nu dus in de ijskast.

Apple Car op de schop

De iPhonebouwer had, zo bleek achteraf, al tien jaar lang het plan opgevat om een eigen elektrische wagen op de markt te brengen. De EV, intern bekend als Project Titan, zou volledig autonoom worden en zelfs geen pedalen of stuur hebben. Ondanks dat Apple intussen al miljarden dollars investeerde, gaat de Apple Car op de schop. De werknemers die aan Project Titan werkten, kregen de kans om zich te laten overplaatsen naar andere afdelingen binnen het bedrijf, waaronder die voor AI en robotica. Maar, Apple is er niet in geslaagd om al die mensen te re-integreren.

Naar verluidt zit de techgigant nu in een vroeg stadium voor de ontwikkeling van robots als persoonlijke assistent bij mensen thuis. Een van de prototypes is een robot die je als een butler overal volgt. Een andere toepassing is een soort ‘table-top’-toestel dat een robot gebruikt om een display in het rond te bewegen. Met de ontwikkeling van robotica (waar ook de Vision Pro bij betrokken wordt) wil Apple nieuwe bronnen van inkomsten aanboren.

Uitgelicht artikel Apple Apple werkt aan robot voor thuis, maar lijkt zelf niet helemaal zeker

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business