Nieuws

Apple werkt aan robot voor thuis, maar lijkt zelf niet helemaal zeker

Apple
© iStock / PhillDanze
Volgens de laatste geruchten werkt Apple aan een robot die door het huis kan volgen. Of het project levensvatbaar is, moet nog blijken.

Een technologiebedrijf als Apple wil continu innoveren, al loopt dat niet altijd van een leien dakje. Zo staakte de iPhone-fabrikant de ontwikkeling van een zelfrijdende auto: het project kostte teveel geld en leverde niet voldoende op. Ook de ontwikkeling van eigen oledschermen lijkt Apple niet te lukken. Volgens de laatste geruchten werkt Apple aan nog een project: een robot voor in huis.

Project in kinderschoenen

Dat Apple werkt aan een robot voor binnenshuis, verneemt Bloomberg van enkele insiders die anoniem wensen te blijven. Volgens het Amerikaanse persbureau staat het project nog in kinderschoenen, en is het niet helemaal zeker dat Apple het ook daadwerkelijk op de markt brengt. Wel zouden er al enkele ingenieurs aan het project werken. Voor de software gebeurt dat onder leiding van John Giannandrea, die instaat voor Machine Learning en AI-strategie binnen het bedrijf. Ook aan de hardware wordt al gewerkt, al betekent dat niet dat het project als levensvatbaar beschouwd wordt.

Naast een robot zou Apple ook aan een speciaal beeldscherm werken. Het gaat om een apparaat dat je op tafel zet en dat automatisch een scherm laat draaien. Met allerhande sensoren zou zo’n apparaat nagaan waar je precies zit, en dan het beeldscherm precies goed kunnen zetten. Verder zou het scherm de bewegingen van gesprekspartners nabootsen. Als iemand knikt tijdens een FaceTime-gesprek, zou ook het beeldscherm meebewegen. Ook over dit project bestaan echter twijfels.

Enthousiast, maar toch kritisch

Binnen Apple zouden leidinggevenden wel te vinden zijn voor de twee projecten. Toch zijn ze kritisch over de twee robotica-projecten. Dat komt deels door technische beperkingen: het blijkt niet eenvoudig om een robotmotor op een kleine standaard te plaatsen. Daarnaast is de vraag hoeveel consumenten willen neertellen voor een thuisrobot of gerobotiseerd beeldscherm. Indien de apparaten ooit gelanceerd worden, zullen die flink wat geld kosten. Dat zorgt ervoor dat niet alle leidinggevenden even enthousiast worden van de projecten. Sommigen zouden ze liever geschrapt zien worden, wat het voortbestaan ervan bedreigt.

Andere thuisrobots

Of robotica Apple’s volgende one more thing wordt, zal grotendeels van de markt afhangen. Amazon lanceerde in 2021 al een thuisrobot met de naam ‘Astro’. De robot is enkel in de VS te krijgen en kost daar maar liefst 1599 dollar. Wijdverspreid is het toestel zeker niet, waardoor Astro niet echt een succes was.

Ook Samsung werkt aan een soort robot die je door je huis kan volgen. Daar gaat het om een bolvormige robot met de toepasselijke naam ‘Ballie’. Wanneer (en of) die robot beschikbaar zal zijn, vertelt het Zuid-Koreaanse merk er niet bij. Wellicht botst het merk op dezelfde problemen als Apple: thuisrobots zijn dure toestellen, en de kans is klein dat veel consumenten er een hoog bedrag voor willen betalen.

Onzekere toekomst

Of de Apple-robot er uiteindelijk komt? Dat zal grotendeels van marktomstandigheden afhangen. Voorlopig lijkt de kans echter klein: zoals gezegd zitten de projecten nog in een vroeg stadium en is er geen tijdlijn bekend. Voorlopig gooien ook de kostprijs en technische uitdagingen roet in het eten, al zijn dat euvels die de tijd wel weggewerkt krijgt. Als de robot er uiteindelijk toch komt, zal dat dus eerder laat dan vroeg gebeuren.

Uitgelicht artikel Samsung ballie robot Maak kennis met Ballie: de slimme thuisassistent van Samsung

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business