Nieuws

Geen microled voor Apple Watch: Cupertino staakt ontwikkeling

Apple Watch Ultra
© Unsplash / Alek Olson
Apple werkt al enkele jaren aan microledschermen voor de Apple Watch. Zonder succes: het project wordt nu stopgezet.

Apple stelt al een tijdje alles in het werk om minder afhankelijk te zijn van leveranciers. Zo ontwikkelt het bedrijf sinds enkele jaren zijn eigen chips, in plaats van deze bij Intel aan te kopen. Het merk ontwikkelde ook eigen microledschermen om in de Apple Watch te steken. Dat blijkt echter geen succes.

Stopzetting, na enkele jaren

Voor Bloomberg schrijft Mark Gurman dat Apple al enkele weken geen microledschermen meer ontwikkelt. Het project om zelf zo’n schermen te ontwikkelen liep al enkele jaren, maar wordt vroegtijdig stopgezet. De ontwikkeling van een microledscherm zou teveel tijd en middelen in beslag genomen hebben, maar wierp geen vruchten af. Om die reden wordt de ontwikkeling gestaakt.

Doordat het project geschrapt werd, zal Apple ook een reorganisatie moeten uitvoeren. Het herorganiseert enkele teams in de VS en Azië, waar aan de ontwikkeling van het beeldscherm gewerkt werd. Enkele tientallen mensen zullen daarbij hun job verliezen, verneemt Bloomberg van een anonieme bron.

Van uitstel komt afstel

Oorspronkelijk was het de bedoeling om in 2020 microledschermen in de Apple Watch te verwerken. Apple zag de technologie namelijk als natuurlijke opvolger van de oledschermen. Niet alleen de ontwikkeling, maar ook de productie van de schermen blijkt een harde noot om te kraken. De microledschermen werden dan ook uitgesteld naar 2024, en daarna opnieuw na 2025.

Ook andere spelers in de beeldschermindustrie merken dat Apple zich terugtrekt. Hoewel Apple technieken en apparaten om microledschermen te ontwikkelen in huis heeft, werkt het noodgedwongen samen met heel wat partners en leveranciers. Dat gebeurde onder andere bij AMS-Osram. Daar sneuvelen jobs doordat het contract wegvalt. Het bedrijf zou zelfs een fabriek verkopen om uit de kosten, die oplopen tot 1 miljard dollar, te komen.

Apple Car

De stopzetting van het project lijkt alvast geen toeval te zijn. Een aantal weken geleden raakte bekend dat Apple de ontwikkeling van een zelfrijdende auto definitief stopzette. Ook toen klonk het dat het project te tijd- en middelenrovend was, zonder iets op te brengen. De stopzetting van het microledproject kader perfect in diezelfde achtergrond.

Microledschermen in Apple Watch

Wat betreft microledschermen in Apple Watches: die zouden er uiteindelijk wel komen, al wordt het iets langer wachten. Voorlopig zal Apple oledschermen blijven gebruiken. Tegelijkertijd kijkt het bedrijf uit naar leveranciers of partners die kunnen helpen om microledtechnologie naar de Apple Watch te brengen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business