Samsung ziet winst met 931% toenemen in Q1 2024

Samsung
© Samsung
Samsung Electronics heeft een uitermate sterk eerste kwartaal geboekt. Nadat de winst in 2023 jaar-op-jaar met 85% was ingezakt, is de winst in Q1 juist met 931% gestegen.

Het eerste kwartaal van 2024 heeft Samsung bepaald geen windeieren gelegd. De omzet bedroeg 71 biljoen KRW, omgerekend 48,51 miljard euro. Dit is een stijging van 11% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, toen het bedrijf een omzet van 63,75 biljoen KRW (43,55 miljard euro) behaalde. Bovendien wist Samsung de winstmarge te verhogen van 1% in de eerste twee kwartalen van 2023 naar 3,6% in het eerste kwartaal van 2024.

Die hogere winstmarge is ook terug te zien in de operationele winst. Samsung verwacht over Q1 zo’n 6,6 biljoen KRW (4,51 miljard euro) over te houden, tegenover 0,64 biljoen KRW (437,1 miljoen euro) begin 2023. Dit is een ongekende stijging van 931%, die het vermoedelijk te danken heeft aan het herstel van de chipsector. Met name de toenemende vraag naar AI-chips zorgt ervoor dat bedrijven ineens veel meer chips nodig hebben.

Succesvolle Galaxy S24-reeks

De precieze verdeling van de omzet en winst is nog niet bekend. Samsung heeft hierover nog geen concrete uitspraken gedaan. De omzetcijfers worden pas eind april gespecificeerd en geduid. Het is mogelijk dat de cijfers dan licht afwijken, aangezien de Zuid-Koreaanse fabrikant nu enkel zijn verwachting voor het eerste kwartaal heeft gedeeld.

De verbeterde cijfers zijn overigens niet alleen te danken aan AI. Samsung liet eerder weten hoge verwachtingen te hebben voor de Galaxy S24-serie. De smartphonereeks draagt niet alleen bij aan de omzet van de Mobile-divisie, maar ook aan die van Samsungs Semiconductor-tak. In tegenstelling tot vorig jaar komt de vlaggenschiptelefoon in Europa weer met Exynos-processoren, die door de Zuid-Koreaanse fabrikant zelf worden geproduceerd.

Heropleving chipsector

Samsung meldde eerder al dat 2024 soelaas zou bieden in de vastgelopen chipsector. Naast AI zou ook de geheugendivisie weer opleven. Dit heeft te maken met de gestegen vraag naar geheugenchips, en de daarmee gepaard gaande gestegen prijzen. Vorig jaar daalde die vraag nog, wat leidde tot een fors dalende prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business