Nieuws

Samsung verwacht dat chipbusiness opnieuw opleeft in 2024

Samsung chip
© iStock / robas
2023 was geen goed jaar voor Samsung-chips. AI- en geheugenchips moeten daar in 2024 verandering in brengen.

Afgelopen jaar zat de chipverkoop bij Samsung in een dal. Dat was goed zichtbaar in de jaarcijfers van het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf. De gigant sloot 2023 af met 85% minder winst dan vorig jaar. Dat valt grotendeels aan de chipbusiness te wijten: nooit eerder lag de omzet daar zo laag.

2024 brengt verbetering

Toch brengt 2024 soelaas, denkt Samsung. Het merk verwacht dat de chipinkomsten terug naar het niveau van 2022 zullen stijgen. Die stijging zal voornamelijk van AI- en geheugenchips komen. Eerder deze week kondigde Samsung nog een gloednieuwe NPU aan, die het kan verwerken in chips voor smartphones, laptops en andere apparaten. Die AI-accelerator is goedkoper dan wat andere bedrijven momenteel aanbieden, waardoor Samsung er waarschijnlijk wel bij zal varen.

Ook op het vlak van geheugenchips zouden de Zuid-Koreanen heel wat meer kunnen binnenhalen. Ook daarvoor kijkt het naar de AI-markt. De mogelijkheden van die technologie groeien snel, maar het werkgeheugen blijft een probleem. De toepassingen hebben steeds meer geheugen nodig en dat is iets waar Samsung van kan profiteren.

Dat staat in schril contrast met de situatie van vorig jaar: toen daalde de vraag naar geheugenchips plots, waardoor de prijs mee kelderde. Co-CEO Kyung Kye-hyun liet alvast weten dat de geheugentak sinds januari geen rode pen meer nodig heeft. Een pijnpunt is wel dat Samsung momenteel achterloop op concurrent SK Hynix, waar ze momenteel sneller geheugen produceren. Een gevolg van de marktomstandigheden, zegt de Co-CEO. De weg naar het herstel lijkt alvast ingezet te zijn, al is de vraag of Samsung de achterstand tijdig kan inhalen.

Binnen drie jaar de grootste

De ambities liegen er alvast niet om: Samsung wil in de volgende twee tot drie jaar de grootste halfgeleiderfabrikant ter wereld worden. Momenteel behoort die plek nog aan Intel toe, dat een marktaandeel van 9,1% heeft. Dat van Samsung viel vorig jaar terug, van 10,9 tot 7,5%. TSMC, dat 60% van alle chips ter wereld produceert, krijgt geen plek op de lijst: daar maken ze de chips, maar ontwerpen ze die niet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business