Nieuws

TSMC verzorgt inmiddels 60% van wereldwijde chipproductie

TSMC
© TSMC
Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC is inmiddels goed voor 61,2% van de wereldwijde productie van chips. Samsung ziet zijn marktaandeel daarentegen terugzakken tot 11,3 procent.

TSMC presteert al langer goed in de halfgeleidermarkt. Sinds het tweede kwartaal van 2023 heeft de Taiwanese fabrikant een marktaandeel van 50%. In Q3 wist het die positie te behouden, waardoor het percentage stabiel bleef. Q4 leverde TSMC opnieuw sterke resultaten op: de fabrikant behaalde in de laatste maanden van 2023 een marktaandeel van 61,2%. Dit ging ten koste van de concurrentie.

Samsung ziet marktaandeel dalen

Samsung had een matig Q4, met een daling van het marktaandeel tot 11,3%. Dit is een daling van 1,1 procentpunt. Het gat tussen de fabrikanten bedraagt nu 49,9 procentpunt, ten opzichte van 45,5 procentpunt in het derde kwartaal. GlobalFoundries (5,8%), UMC (5,4%) en SMIC (5,2%) sloten 2023 elk af met een iets lager marktaandeel, maar behielden wel hun positie in de top vijf. Daarbuiten zijn er wel meer verschuivingen te zien, waarvan Intel de meest opvallende is. De chipfabrikant verliest – nadat het die positie in Q3 had verworven – zijn plekje in de top tien.

Groeipositie voor TSMC

Marktonderzoeker TrendForce meldt dat TSMC zijn groei te danken heeft aan de sterkere verkoop van sub-7nm-chips. Het gaat dan om meer geavanceerde chips voor bijvoorbeeld pc’s en telefoons. In het vierde kwartaal rolde 67% van alle chips in die categorie bij TSMC van de band, tegenover 59% in het kwartaal daarvoor. Verwacht wordt dat de fabrikant op termijn 70% van de geavanceerde chips zal maken. De ontwikkeling van TSMC’s 3nm-procedé zal daarbij een belangrijke rol spelen.

TSMC verkoopt die chips onder meer aan Apple. Ook MediaTek zou dit jaar bij TSMC aankloppen, en verwacht wordt dat Qualcomm eveneens bij de Taiwanezen zullen gaan shoppen. TrendForce verwacht ook dat de Taiwanese fabrikant dit jaar alweer zijn marktaandeel ziet groeien, tot 62%. Dit gaat opnieuw ten koste van Samsung, die het zal moeten doen met 10% van de halfgeleidermarkt.

Meer chips voor AI-taken

Na een jaar van tegenvallende resultaten moet de opkomst van AI de verkoopresultaten herstellen. “Verwacht wordt dat de AI-gedreven vraag de jaarlijkse omzet in de halfgeleidermarkt met 12% zal doen stijgen tot 125,24 miljard dollar”, voorspelt TrendForce.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business