Nieuws

85% minder winst voor Samsung dan vorig jaar

Samsung
© iStock / georgeclerk
Uit de voorlopige cijfers voor Q4 2023 blijkt dat Samsung heel wat minder winst boekt dan een jaar geleden. Chips zijn de grootste boosdoener.

Niet voor alle bedrijven is het al 2024: voor Samsung is het momenteel nog steeds 2023. Het bedrijf blikt vooruit op de financiële resultaten van Q4 2023, die het over een maand bekendmaakt. Uit die voorlopige stand van zaken valt op te maken dat Samsung 2023 niet met feestelijk vuurwerk afsluit.

In plaats daarvan ziet het Zuid-Koreaanse conglomeraat in Q4 dezelfde cijfers als Q3. Het bedrijf zag in Q3 51,36 miljard dollar binnenstromen, waarmee een winst van 1,85 miljard dollar gerealiseerd werd. In Q4 zit het bedrijf daar niet ver af en komt het uit op respectievelijk 51 miljard en 2,13 miljard dollar. In vergelijking met 2022 doet Samsung het volgens de voorlopige cijfers wel iets slechter: de winst daalde in vergelijking met Q4 2022 met maar liefst 35%.

Minder chips

Voor heel 2023 schat Samsung dan 196 miljard dollar binnen te halen en 4,89 miljard dollar aan winst te boeken. Daarmee doet het bedrijf het niet zo goed: voor de eerste keer in 15 jaar ligt de winst onder een biljoen Koreaanse Won, omgerekend ongeveer 7,6 miljard dollar. In 2023 breekt het bedrijf dus wel nog een record, zij het in de verkeerde richting.

De daling valt vooral te wijten aan problemen voor de halfgeleiderindustrie, waar Samsung ook onder lijdt. De halfgeleidertak van het Koreaanse bedrijf draaide voor het eerst in zijn geschiedenis verlies. Dat is dan weer het gevolg van een gedaalde vraag naar de chips van Samsung. Wellicht is het een van de redenen dat Samsung het basismodel van de Samsung Galaxy S24 voorziet van een Exynos-chip. Die chips maakt het Zuid-Koreaanse bedrijf zelf, in tegenstelling tot de Qualcomm-chipsets voor de sterkere modellen.

Smartphones

Voor Samsung is het een slimme zet: de mobiele afdeling is namelijk de enige die echt soelaas weet te bieden in tijden van dalende omzet. Ondanks het feit dat de wereldwijde smartphonemarkt het niet zo heel goed doet, weet die afdeling toch winst te boeken. Dat heeft het merk voornamelijk te danken aan zijn high-end vouwtelefoons en vlaggenschipmodellen als de Galaxy S23.

De lancering van de Galaxy S24-reeks, op 17 januari, kan de cijfers aan het eind van fiscaal 2023 dus nog iets of wat optrekken. In de tweede jaarhelft van 2024 brengt Samsung bovendien een nieuwe keur aan vouwbare gsm’s op de markt. De Galaxy Z Flip 6 en Z Fold 6 zouden dan, samen met de Galaxy Tab S10, in 2024 voor mooie inkomsten kunnen zorgen. Ook de displaytak van Samsung zou in 2024 mooie winsten kunnen boeken: door een patentgeschil met Chinese beeldschermfabrikant BOE kiezen meerdere fabrikanten ervoor om Samsung-schermen in hun toestellen te steken.

businessdisplayfoldablesmobielsamsungsamsung galaxy s24Samsung Galaxy Z Flip 5Samsung Galaxy Z Flip 6Samsung Galaxy Z Fold 6smartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals