Nieuws

Beeldschermfabrikant BOE voert strijd met Samsung op

Samsung BOE
© iStock / Woodkern
Oledtechnologie doet de gemoederen tussen Samsung en BOE hoog oplopen, samen met de investeringen.

Steeds meer toestellen worden voorzien van schermen met oledtechnologie. Die schermen zien er knap uit doordat afzonderlijke pixels uitgeschakeld kunnen worden. Dat zorgt ervoor dat kleuren extra levendig lijken: zwarte kleuren zien er écht zwart uit, waardoor het contrast groter wordt. Achter die schermen is echter een tweestrijd aan de gang tussen de twee grootste fabrikanten: Samsung en BOE.

Dat het niet botert tussen die twee fabrikanten is al lang duidelijk. Samsung sleepte het Chinese BOE voor de rechter omdat het bedrijf intellectueel eigendom van de Zuid-Koreanen gestolen zou hebben. Volgens Samsung zit hun gepatenteerde technologie in de schermen van BOE. Het merk profiteert daardoor ten onrechte en zonder ervoor te betalen van de ontwikkeling bij Samsung.

Door de rechtszaak kiezen verschillende toestelfabrikanten ervoor om de schermen van BOE links te laten liggen. Ook Nintendo, dat momenteel gesprekken houdt voor het scherm van de Nintendo Switch 2, zou bij Samsung aankloppen. Het risico bestaat namelijk dat de rechter Samsung gelijk geeft, waardoor de schermen van BOE plots niet meer verkocht mogen worden. Om eventuele problemen in de productieketen te vermijden, kiezen heel wat merken voor de zekerheid van het duurdere Samsung.

BOE in lastig vaarwater

Voor BOE is het een lastige zaak: de Chinese producent probeert namelijk contracten binnen te halen bij onder andere Apple. Om die contracten veilig te stellen en Samsung de loef af te steken, investeert het merk een flinke som geld. Business Korea detailleert hoe BOE een investering van 9 miljard dollar gepland heeft voor een oledproductiefaciliteit in Chengdu.

Uitgelicht artikel Nintendo Switch Joy-Con Nintendo Switch 2 krijgt wellicht Samsung-scherm

Op zich komt die investering niet als een verrassing: de schatting is dat oleschermen de komende tijd alsmaar gangbaarder worden. Apple zou bijvoorbeeld oledschermen in nieuwe iPads willen steken, maar plant ook om tegen 2025 MacBooks met oledtechnologie op de markt te brengen. De vraag naar oledschermen zal daardoor ongetwijfeld stijgen, waardoor bedrijven geneigd zijn om te investeren. Duidelijk is dat BOE wil kapitaliseren op die stijgende vraag: het bedrijf investeert namelijk drie keer meer dan huidig marktleider Samsung.

Chinese oledschermen

Ook andere Chinese fabrikanten spelen in op de stijgende vraag naar oleddisplays: CSoT, een onderdeel van TCL, zou vanaf volgend jaar ook oledschermen in productie nemen. De fabrikant gebruikt daarvoor een nieuwe productietechniek waarbij de schermen als het ware uit een printer komen. Die schermen zullen, gek genoeg, eerst in kleinere formaten beschikbaar komen voor laptops en medische apparatuur. Lang werd gedacht dat de printtechniek vooral voor grotere schermen winstgevend was. De stijgende vraag naar kleinere oledschermen zorgt ervoor dat TCL de productietechniek anders inzet dan eerst gedacht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business