Nieuws

Qualcomm CEO bevestigt terugkeer Exynos-chips bij Galaxy S24-serie

Samsung Galaxy S23 Ultra
© Samsung
De Samsung Galaxy S24-serie zal weer in sommige regio's Snapdragon-chips krijgen en in andere regio's Exynos-chips.

Dankzij de CEO van chipfabrikant Qualcomm, Cristiano Amon, is er eindelijk wat meer duidelijkheid over welke mobiele processor we kunnen verwachten in de aankomende Samsung Galaxy S24-toestellen. Voor de Galaxy S23-serie van dit jaar werd er exclusief gebruikgemaakt van Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2-processor. Ook de Z Fold 5 en Z Flip 5 kregen in alle regio’s deze Snapdragon-chip. Voorheen was dat echter niet altijd het geval.

Terug naar Exynos

Dit jaar bracht Samsung dan alleen maar vlaggenschepen uit met de nieuwe Snapdragon-chip. In de jaren daarvoor kregen verschillende regio’s echter verschillende chips in hun Samsung-telefoons.

In de VS werd er gewoon gebruikgemaakt van de nieuwste Snapdragon-chips, maar hier in Europa moesten we het doen met Samsungs eigen Exynos-chips. Deze chips werden veelal als inferieur gezien op het gebied van prestaties. Sommige Exynos-modellen zorgden echter wel voor betere batterijduur dan de Snapdragon-varianten.

Veel mensen in de voormalige Exynos-regio’s waren dan ook blij dat Samsung dit jaar overal zijn S23-smartphones met Snapdragon-chips aanbood. Het lijkt er nu wel op dat dit maar een tijdelijke oplossing was. Samsung koos dit jaar schijnbaar overal voor Snapdragon-chips om meer tijd te hebben om de nieuwe Exynos 2400-chip te ontwikkelen. Het lijkt er dus op dat we volgend jaar weer met Snapdragon- én Exynos-chips te maken krijgen.

De CEO van Qualcomm zei namelijk tijdens een conferentie over de winst voor het vierde fiscale kwartaal: “[De] Galaxy S24 zal binnenkort worden uitgebracht […] en Qualcomm heeft de meerderheid van het marktaandeel.” (via SamMobile). Dit suggereert dat Qualcomm niet alle S24-modellen van chips voorziet.

Uitgelicht artikel Samsung wil volgend jaar Galaxy met generatieve AI lanceren

Wel een Snapdragon-chip voor de Galaxy S24 Ultra?

Welke chip je in het standaard model en/of Plus-model krijgt, hangt waarschijnlijk af van de regio waarin je je bevindt. Aan de hand van de afgelopen jaren is er een grote kans dat wij in Europa weer Exynos-varianten krijgen. Meerdere verslagen hinten echter wel naar het feit dat het Ultra-model van 2024 wel in elke regio een Snapdragon 8 Gen 3 (‘for Galaxy’) krijgt.

We hoorden hier eerder ook al geruchten over. Daarnaast onthulde Samsung vorige week ook nog eens dat zijn nieuwe ‘ISOCELL Zoom Anyplace’-cameratechnologie gebruikmaakt van de kracht van de Snapdragon 8 Gen 3. De Exynos 2400 noemde Samsung toen helemaal niet. Die nieuwe cameratechnologie wordt overigens alleen beschikbaar gemaakt voor Samsungs 200MP-camera’s en die camera’s hebben we tot nu toe alleen nog maar op de Ultra-modellen gezien.

In de eerste instantie klinkt het misschien ook vreemd dat Qualcomm het grootste marktaandeel zou hebben. In het verleden kregen heel veel regio’s namelijk de Exynos-varianten van Samsungs vlaggenschepen. Als elke regio dit keer echter hoe dan ook de Snapdragon 8 Gen 3 in de Galaxy S24 Ultra krijgt, dan stijgt het marktaandeel van Qualcomm natuurlijk inderdaad. Het Ultra-model is vaak ook wel een van de populairdere modellen van de S-serie.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business