Nieuws

Elon Musk heeft X “meer schade berokkend dan geholpen” door posts

X
© iStock / Kenneth Cheung
Tijdens een rechtszaak dacht Elon Musk na over zijn gedrag op X. Op financieel vlak hielp dat het medium niet vooruit, besluit hij.

In de Verenigde Staten loopt momenteel een rechtszaak tegen miljardair Elon Musk. De Tesla-topman en eigenaar van het sociale medium X wordt er aangeklaagd door de 22 jaar oude Ben Brody. Hij klaagt Musk aan wegens laster.

De aanklacht dateert van in de herfst: de 22 jaar oude Brody werd toen op X geïdentificeerd als deelnemer aan een vechtpartij. Alleen: Brody was daar niet aanwezig. Eerder deze week liet The Huffington Post een licht schijnen op wat er in de rechtszaal allemaal gezegd werd. De advocaat van Elon Musk zou meerdere keren geprobeerd hebben om de transcripten achter slot en grendel te houden, maar de rechter ging niet mee in die vraag.

Complottheorie

De tweet waar het allemaal om gaat, dateert van 23 juni 2023. Musk reageerde toen op een aantal X-gebruikers die over een vechtpartij tussen extreemrechtse groeperingen discussieerden. Zij waren van mening dat de vechtpartij opgezet spel was, bedoeld om extreemrechts in diskrediet te brengen. Musk ging mee in de discussie én in de complottheorie. Andere X-gebruikers “identificeerden” daarna Ben Brody, die gelijkenissen vertoont met iemand die tijdens de video in beeld komt.

Onder andere voor die post moest Musk verantwoording komen afleggen. Zelf lijkt hij er niet van onder de indruk. Musk haalt aan dat het om een  antwoord op een andere post gaat, waardoor de zichtbaarheid een factor 100 lager ligt. Daarbij werd er geen geld verdiend met de post, aangezien “adverteerders niet onder contentieuze posts willen adverteren”. Mark Bankston, de advocaat van Brody, becijferde dat de tweet door meer dan een miljoen mensen gezien werd: “zoveel als alle 30 grote baseballstadiums tot de nok gevuld”.

“No big deal”

Dat overtuigde Musk niet van de ernst van de situatie. Volgens hem haalt X vijf tot acht biljoen views per jaar, waardoor een tweet met een miljoen views niet significant is. Wanneer Musk gevraagd wordt of hij de zaak “no big deal” vindt, antwoordt de topman dan ook positief. Musk liet ook blijken dat hij er niet van overtuigd is dat zijn post schade heeft toegebracht aan Brody. De 22-jarige klaagt Musk echter ook aan omdat hij op een bepaald moment zijn huis moest verlaten wegens de bedreigingen. “Dat gebeurt voortdurend”, volgens Musk, “maar het is zeldzaam dat er echt een betekenisvolle negatieve impact aan vasthangt”.

Meer schade berokkend dan geholpen

Op een bepaald moment speelt de advocaat van Brody in op de overname van Twitter door Musk. Daarbij vraagt hij welke impact dit had op het platform en op Musks eigen gebruik van de site. Volgens Musk bleef zijn gebruik onveranderd. Hij zegt zichzelf vooral te focussen op wat “interessant, belangrijk of entertainend” is. Of dat ook de beste keuze is? Daar plaatst Musk nu zelf vraagtekens bij: “Ik heb het bedrijf misschien meer financiële schade berokkend dan geholpen”, zegt hij daarover. Datzelfde inzicht blijkt in de ogen van Musk echter niet toepasbaar op de 22-jarige die hem nu aanklaagt.

Uitgelicht artikel OpenAI “Elon Musk wilde OpenAI onderdeel van Tesla maken”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business