Nieuws

Google Berichten laat je niet langer zomaar links openen

RCS Android berichten
© Google
Google Berichten staat op het punt om heel wat populairder te worden. Om gebruikers te beschermen, bouwt Google een nieuwe beveiligingslaag in.

De berichtenapp die standaard op Android-toestellen geïnstalleerd staat, is Google Berichten. Google verwacht dat die app binnenkort meer en meer gebruikt zal worden, en schroeft daarom de veiligheid op.

Google Berichten wordt populairder

Via Google Berichten kan je allerlei soorten berichten sturen en ontvangen. Je kan klassieke sms’jes sturen en ontvangen, maar de app werkt ook met zogenaamde RCS-berichten. Die berichtenstandaard voegt ondersteuning voor een aantal speciale functies toe, zoals de typindicator. Dankzij RCS is het ook mogelijk om foto’s en video’s in een hogere kwaliteit te versturen, iets wat met sms niet kan. Ook is het mogelijk om groepsgesprekken te voeren in RCS, waar je daar in sms-tijden nog een aparte app voor moest installeren.

Enige probleem: een groot deel van de smartphonegebruikers kan momenteel nog geen RCS-berichten versturen of ontvangen. Vandaag de dag ondersteunen iPhones enkel de sms- en iMessage-protocollen. Dat staat binnenkort, na lang aandringen van Google, te veranderen.

Uitgelicht artikel Apple iPhone Apple geeft toe aan druk: voegt RCS toe aan iMessage

Weblinks van onbekenden

Daardoor verwacht Google heel wat meer gebruikers voor hun Berichten-app. Het bedrijf wenst die gebruikers ook te beschermen, en introduceert daarom een nieuwe functie. Concreet gaat het om een functie die je waarschuwt bij het openen van links. Ontving je de link van iemand die niet in je contactenboek staat? Dan zal Google je automatisch waarschuwen: achter de link kan namelijk een website met slechte bedoelingen zitten.

Om door te gaan naar de webpagina, moet je aangeven dat je de risico’s begrijpt. Op die manier wil Google ervoor zorgen dat gebruikers twee keer nadenken vooraleer ze een webpagina openen.

Momenteel in bèta

De update verschijnt nog niet op Android-toestellen, maar wordt volop getest door Google. De update zit momenteel in de meest recente bètaversie van Android, waar die gespot werd door X-gebruiker AssembleDebug. Op X voegen gebruikers eraan toe dat de functie niet alleen in RCS-, maar ook in sms-berichten werkt. Op die manier kunnen dus al geen links door de mazen van het net glippen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business