Nieuws

Proton koopt privacyvriendelijke notitie-app Standard Notes

Proton notitie
© Proton
Het Zwitserse bedrijf Proton laat weten dat het nu ook notitie-app Standard Notes tot het portfolio mag rekenen.

Proton biedt al tal van populaire applicaties, zoals ProtonMail en een wachtwoordmanager. De focus ligt daarbij steeds op privacy, en dat is voor deze notitie-app niet anders.

Wie naar de profielen van Proton en Standard Notes kijkt, kan eigenlijk alleen maar concluderen dat de twee bedrijven een goede match zijn voor elkaar. Daar speelt Proton ook op in met de aankondiging van het nieuws. Het bedrijf achter de Notitie-app is, net zoals zijn Zwitserse overnemer, gefocust op privacy. Daarvoor gebruiken ze al een tijdje eind-tot-eindversleuteling of E2EE. De bedrijven maken ook gebruik van en ontwikkelen mee aan opensourcetechnologie. Kortom: gelijkenissen zijn er genoeg.

Standard Notes

Met Standard Notes haalt Proton dus opnieuw een op privacy gefocuste app binnen. De versleuteling van de notitie-app zorgt ervoor dat niemand, ook Proton zelf niet, kan meelezen met je berichten. Diezelfde versleuteling is ook aanwezig in andere Proton-producten, zoals ProtonMail en Proton Drive, waardoor het aanbod van versleutelde toepassingen bij Proton verder groeit.

Standard Notes wordt wel op een iets andere manier in het ecosysteem opgenomen. Het blijft een losstaand product, maar de app zal binnenkort gaan samenwerken met verschillende Proton-apps. Vermoedelijk doelt het bedrijf op de mogelijkheid om notities in de Proton-cloud op te slaan, of meteen met je Proton-mail te versturen.

Gratis en betalend te gebruiken

Net zoals apps die wel volledig binnen het Proton-ecosysteem vallen, is de app gratis te gebruiken. Dat blijft ook zo, benadrukken ze bij Proton. Wel kunnen gebruikers een abonnement afsluiten om toegang te krijgen tot meer en geavanceerdere functies. Zo werkt het overigens ook voor andere Proton-producten. Het bedrijf zegt bovendien dat de prijzen niet veranderen, en dat bestaande abonnementen gewoon kunnen blijven doorlopen.

Voor het Zwitserse Proton is het pas de tweede overname sinds de oprichting van het bedrijf in 2014. In 2022 kocht het softwarebedrijf SimpleLogin. Die dienst bouwde het uit tot een volledige wachtwoordmanager, Proton Pass, die sinds juni beschikbaar is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business