Nieuws

Apple waarschuwt in 92 landen voor spyware-aanvallen

Apple
© iStock
In 92 landen hebben iPhone-gebruikers woensdag een pushmelding gekregen op hun toestel. Apple wilde hen waarschuwen voor spyware-aanvallen.

Het bericht werd verstuurd om 12 uur ‘s middags PST (21u Centraal-Europese tijd), in 92 landen. Het is niet duidelijk of er ook Belgen tussen de ontvangers zaten. Apple heeft geen verdere informatie verstrekt over de locaties waar pushmeldingen verstuurd werden of de identiteit van de cybercriminelen.

“Apple heeft gedetecteerd dat je het doelwit bent van een georganiseerde spyware-aanval, met als doel de iPhone geassocieerd met je Apple ID binnen te dringen”, luidde de waarschuwing. “Deze aanval is waarschijnlijk op u gericht omwille van wie u bent of uw professionele functie. Ondanks dat we het niet met absolute zekerheid kunnen, heeft Apple er vertrouwen in dat we met dit bericht schade kunnen voorkomen”, voegde de iPhone-producent nog toe aan het bericht, waarvan TechCrunch een kopie kon inkijken.

Apple handelt na cyberdreiging

Apple verstuurt wel vaker zulke berichten: het gebeurt meermaals per jaar en heel gericht. Op zijn supportpagina laat Apple weten dat het sinds 2021 gebruikers in meer dan 150 landen kon waarschuwen voor cyberdreigingen. In oktober van vorig jaar kregen verschillende Indiase politici en journalisten een gelijkaardige waarschuwing. Daarnaast kon Amnesty International vaststellen dat de Israëlische spyware-maker NSO Group zijn Pegasus-software had weten installeren op iPhones van prominente journalisten in India.

Apple liet nog weten dat het geen verdere informatie kan verstrekken over de aanleiding van de nieuwe pushmeldingen, omdat de aanvallers daar dan weer naar zouden kunnen handelen. Eerder beschreef Apple de aanvallers als “door een staat gesponsord”, maar paste de omschrijving aan naar “huurlingen die spyware-aanvallen uitvoeren”.

Apple zegt dat het voor zijn informatie terugvalt op zijn interne proces voor het detecteren van dreigingen en voert zelf onderzoek naar zulke aanvallen. “Hoewel we met ons onderzoek nooit absolute zekerheid kunnen bieden, zijn onze dreigingsmeldingen sterk confidentieel en waarschuwen ze een gebruiker die individueel het doelwit is geworden van een spyware-aanval. Zulke meldingen moeten dus heel serieus genomen worden”, besluit Apple.

Uitgelicht artikel Apple Apple sluit deal met Shutterstock zodat het AI kan trainen op beelden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business